Profesionální členové horské služby začali s přípravou na zimu. Zdokonalují se také v první pomoci

14. říjen 2019 11:20

Kromě kontroly vybavení a servisu aut, skútrů i čtyřkolek se členové horské služby zdokonalují také v první pomoci. Horští záchranáři z Krkonoš a Orlických hor absolvují například stáže na zdravotnické záchranné službě v Hradci Králové. Během ní létají ve vrtulníku a jezdí v sanitce.

„Používáme tady tento kyslíkový stroj. Trochu je to vybavení jiné," vysvětluje v jedné ze sanitek náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Čtěte také

I když má na sobě tričko s logem horské služby, na této stáži patří k týmu záchranky.
„My se hlavně snažíme moc nepřekážet, protože oni už mají zaběhlé postupy. Ale nicméně pomáháme co můžeme, jsme platní u těch zásahů. Pro nás není úplně běžné, když se setkáváme s dopravními nehodami. Je to tedy pro nás taková novinka."

I pro dlouholetého člena horské služby je podobná stáž přínosná a díky ní může být pak spolupráce při záchraně lidí jednodušší.

„Máme možnost se seznámit s vybavením vrtulníku. Když potom přiletí k nám do hor pro nějakého pacienta, tak víme, jak jim můžeme pomoci a jsme tam platní i v tomto směru," doplňuje Pavel Jirsa.

První pomoc

Kromě vrtulníku a sanitky se členové horské služby dostanou i na operační středisko.

Čtěte také

A výměna zkušeností funguje i opačným směrem, říká za Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje Ivo Novák.
„V uplynulých třech týdnech na oplátku naši operátoři strávili mnoho času v horských oblastech, kde je členové horské služby seznamovali s těmi nejzásadnějšími lokalitami a orientačnímu body, významnými chalupami či horskými vrcholy. Prostě místy, která se dají využít v případě lokalizace zraněné osoby."

Až do poloviny listopadu se na hradecké krajské záchrance vystřídá celkem 22 profesionálních členů Horské služby z Krkonoš a Orlických hor.

Krkonošská horská služba o uplynulém slunečném víkendu zaznamenala výrazný nárůst počtu zásahů. Za celý minulý týden jich měla 16, přičemž jen za sobotu a neděli jich bylo 11. 

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související