Proč se Rakousku říká Rakousko a kde se vzaly Pardubice? Pátrejte s námi po původu a významu zeměpisných názvů

21. únor 2022

Zeměpis je plný zajímavých slov. Proč se Francie právě takhle? A kde se vzal název Pardubic? Proč se Vltava řekne německy Moldau? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zajímalo vás někdy, proč se města nebo i celé státy jmenují tak, jak se jmenují? Kde se jejich názvy vzaly? Na to se Zdeněk Novák ptal lingvistky (tedy odbornice na jazyk) Dagmar Magincové. Přečtěte si pár příkladů a poslechněte si audio, kde se dozvíte spoustu dalších.

Zkuste si zabodnout prst do mapy a zjistit, jak vzniklo pojmenování daného místa

Rakousko

Česká varianta názvu této země vznikla pravděpodobně zkomolením jména pohraničního hradu Ratgoz (dnešní Raabs). V němčině se Rakousku říká Österreich. To se dá přeložit jako východní část říše. Rakousko totiž bylo opravu území na východě tehdejší velké říše. 

Francie

Tahle krásná evropská země se jmenuje podle kmene Franků. Ti se tak pojmenovali proto, že slovo frank znamenalo svobodní, smělí a odvážní.

Pardubice

Klub Rádia Junior jsme vysílali z Pardubic a tak se podíváme i na původ jejich pojmenování. Mezi lidmi se prý s oblibou říká, že se Pardubice jmenují podle „pár dubů“. To ale podle Dagmar není pravda. Původně se totiž vyslovovali spíše Pordobice a přišli s tím Poláci, kteří se tam usadili. Ale asi se to špatně vyslovovalo a tak si to později lidé upravili na Pardubice.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související