Proč gorilí samci milují blondýnky a sloni nesnášejí lidi se sluchátky? Omeletky s Halinou Pawlowskou

9. leden 2022

Dnešní Omeletky budou divoké. Řeč bude o divokých dobrodružstvích s divokými zvířaty, o dalekých cestách a zoologických zahradách.  

Miluju Afriku, přiznává zasněně Halina Pawlowská. Byla jsem tam už třikrát, ale poprvé jsem se hodně bála. Létat pro mne tehdy nebylo běžné a Afrika mi připadala strašně daleko…

I můj čtyřletý syn se o mne tehdy hodně bál. Viděl v televizi dokument a radikálně rozhodl: ,Do Afriky nejeď!‘ ,A proč?‘ zeptala jsem se. ,Protože by tě tam mohla kousnout moucha vécé‘.

Halina Pawlowská ale tenkrát do Tanzanie jela. Jejím průvodcem se stal syn zakladatele ZOO ve Dvoře Králové Zdeněk Vágner.

Běh na život a na smrt

Jednou jsem rozhodla, že se půjdu projít národním parkem k jezírku, kde si lebedí hroši. Když jsme s kamarádem ušli asi kilometr, došlo nám, že v národním parku je zakázáno opustit, třeba jen na vteřinu, auto… Rychle jsme se otočili a vraceli se zpátky. Když vtom jsme uviděli hada.

V Tanzanii jsou velmi rozšířené mamby. Když Vás uštkne mamba zelená, tak jste za vteřinu mrtví. Když Váš uštkne mamba černá, tak si na smrt počkáte dvacet minut. V našem případě šlo o mambu zelenou, obrovskou jako větev stromu. Myslím, že jsme tehdy s mým kamarádem uběhli světový rekord na pět set metrů.

Co nemají rádi sloni

Halina Pawlowská ráda vzpomíná i na zmíněného významného českého zoologa Josefa Vágnera.

Čtěte také

Jednou mi vyprávěl o gorilím samci, který ho zavřel do své klece a pak ho zvědavě pozoroval, co tam bude dělat. Pak mu zas otevřel a mlátil se radostně do prsou. Ing. Vágner říkal, že si ten gorilí samec moc potrpěl na blondýnky a že byl zamilovaný do jeho ženy.

Také mi vyprávěl, že v národním parku na Cejlonu jsou vyvěšené instrukce s tím, co mají a nemají rádi sloni. A že si ověřil, že je to naprostá pravda. Sloni prý nemají rádi příliš barevné oblečení, překážky v cestě a úplně nenávidí lidi, kteří mají na uších sluchátka!

V Omeletkách ještě zazní text posluchačky Jaroslavy Urbanové Co je ti do toho. Dozvíte se, jaký vztah ke zvířatům má herečka Martina Hudečková. V závěru se budete moct nechat inspirovat receptem na italské artyčoky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související