Proč bychom si na podzim měli dopřát dýně? Máme pro vás recept na Dýňový dort s jablky a tvarohem
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:42 Rozhovor s herečkou a upěvačkou Jitkou Molavcovou
- 04:57 Návrhářka Jitka Šedová a módní trendy: oblečení do tanečních
- 09:23 Výživová poradkyně Martiny Jandové doporučuje dýně
- 13:39 Med je považován za pokrm bohů a symbol mládí, moudrosti i nesmrtelnosti
- 18:47 Plány letošního Muže roku Františka Knoblocha
- 22:28 Pozvánka na galavečer oblíbené rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Proč bychom si na podzim měli dopřát dýně? Dýně je skvělou podzimní surovinou, kterou můžete do jídelníčku zařadit i při hubnutí.
Čtěte také
Ač je na chuť velmi sladká a patří mezi zeleninu s vyšším obsahem cukru, nemusíte se jí ani při hubnutí obávat. Obsah cukru není nijak vysoký a je vyvážený vlákninou a celou řadou pozitivně působících látek. Dýně obsahuje průměrně 5 g cukru ve 100 g. Podobný obsah cukru má například mrkev.
Dýně obsahují okolo 90 procent vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování.
Čtěte také
Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje “céčko, áčko” a betakaroten a je to významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění.
Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů. Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.
Dýně a její druhy
Existuje spousta druhů dýní. Asi nejoblíbenějším druhem v kuchyni je dýně Hokkaidó.
Čtěte také
Ta po dozrávání tolik nedřevnatí a díky tomu ji nemusíte loupat, což je činnost docela namáhavá a leckdy se neobejde bez zranění.
Zajímavým druhem je dýně špagetová, která se po upečení rozpadne na silná vlákna připomínající špagety, a tak můžete svůj jídelníček zajímavě obohatit.
Dalšími druhy jsou například dýně obecná, muškátová nebo máslová.
Dýně v kuchyni
Dýně má opravdu bohaté využití. Můžeme si z ní udělat:
• Polévky
• Rizoto
• Jako přílohu - v pečeném stavu
• Omáčky (např. na těstoviny)
• Zeleninové saláty
• Konzervovat v kořeněném nálevu (podobně jako okurky nebo ve sladkém nálevu jako kompot)
• Dýně můžete použít i do sladkých jídel a moučníků
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Pokud vás odrazuje náročné loupání a krájení dýně, pak ji stačí překrojit nebo propíchat vidličkou a upéct v troubě.
Čtěte také
S upečenou dýní se lépe pracuje a dužnina vydrží i několik dní v lednici nebo ji můžete i zamrazit. Můžete ji také rozmixovat na pyré a dále libovolně využívat jako „polotovar“ na omáčky, polévky, pomazánky nebo při pečení.
Pokud máme velkou dýni a nechceme jíst týden jenom dýňovou polévku. J Doporučuji upéct celou dýni v troubě (pečená dýně má vždy mnohem lepší chuť než vařená). Např. 1/3 můžeme sníst jako přílohu k masu nebo grilovanému sýru (rybě,..apod.), 2/3 použijeme druhý den jako polévku a ze zbylé třetiny můžeme upéct moučník.
DÝŇOVÝ DORT S JABLKY A TVAROHEM
- Na těsto:
- 400 g Hokkaido dýně
- 200 g jablko
- 150 g ovesné vločky
- 100 g rozinky sušené
- 5 x vejce slepičí
- 130 g Acidofilní mléko 3,6 %
- 70 g ořechy vlašské
- 200 g špaldová mouka celozrnná
- 150 g Eritritol (či jiné sladidlo dle svých preferencí)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- Na krém:
- 500 g tvaroh odtučněný
- 250 g tvaroh tučný
- 30 g Čekankový sirup
Postup:
Těsto na dort:
Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozmixujeme jablka a dýni (Pokud máme výkonný robot, můžeme mixovat dýni syrovou. Ale lze použít i vařenou či pečenou dýni). Přidáme ovesné vločky, rozinky, skořici, perníkové koření, sladidlo, vejce, ořechy, acidofilní mléko. Poté přisypeme mouku, jedlou sodu a promícháme.
Těsto přendáme do připravené dortové formy a pečeme 50-55 minut (170 °C).
Dort necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté necháme zcela vychladnout na chladicí mřížce. Poté dort rozpůlíme uprostřed a promažeme tvarohovou náplní.
Náplň:
Tvarohy smícháme a dosladíme čekankovým sirupem dle chuti. Promažeme dort uprostřed a na vršku.
Tip:
Promazaný dort posypeme nastrouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy.
Dort vypadá jako mrkvový, ale mám pocit, že chutná ještě lépe. Je krásně vláčný, šťavnatý a chutná opravdu skvěle.
Po vychlazení podáváme.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě, tvrdí nutriční poradkyně Martina Jandová
Brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček.
-
Jezte moderně. Připravte si dýňovou polévku s cizrnou, strávníky překvapí svojí plnou chutí
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Zkuste si navařit v duchu moderní gastronomie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.