Probošt Mons. Vladimír Hronek: Každý člověk je náboženský, i ateista. Ať si to už přizná nebo ne

6. duben 2021

Na rozhlasovou Návštěvu zveme do Slavoňova na Náchodsku, kde nás čeká setkání s farářem, správcem římskokatolické farnosti Slavoňov, proboštem  Vladimírem Hronkem. Rozhovor s ním člověka povznáší a dodává sil do další pozemské pouti. K poslechu Návštěvy u probošta Vladimíra Hronka zve redaktorka Vlaďka Wildová. 

Mons. Vladimír Hronek proslul v kruzích katolické církve svým poznáním, které vychází z jehoživotní praxe, ze služby, z naslouchání druhému. I zdánlivě obyčejná témata mění v cosi, co člověka povznese a dodává mu sil do dalších dní pozemské poutě.

Moudrý, laskavý a vstřícný probošt Vladimír Hronek spravuje římskokatolickou farnost Slavoňov

Vladimír Hronek (*1944 Pardubičky)

český kněz, monsignor, probošt, společně se sestrou a dvěma bratry prožil v Pardubičkách hezké, skromné dětství, do něhož se přirozenou cestou promítal i náboženský vztah, ministrantoval. Po základní škole absolvoval strojnickou průmyslovku v Chrudimi, navázal na ni základní vojenskou službou, pak pracoval v pardubické Tesle. Do teologického semináře v Litoměřicích vstoupil v roce 1968. Od roku 1989 byl arciděkanem v Kutné Hoře, od roku 2007 proboštem v Poděbradech. Ve slavoňovské farnosti na Náchodsku slouží od roku 2020. Působí v diecézi Hradec Králové.

„Ať si to kdo přizná nebo ne, každý člověk má v sobě to „náboženské“, které se snaží tak trochu potlačit, protože náboženství je zavazující. A jestliže dnes člověk tolik lpí na pomyslné svobodě, tak všechno to, co ho má v něčem omezit, toho se zříká. Pokud člověk není ochoten závazek přijmout, pak hledá všechny možné okolnosti, aby si odůvodnil, proč nechce,“ přibližuje ve svátečním zastavení probošt Vladimír Hronek a pak vypráví o největší křesťanské slavnosti - Velikonocích, o jednotlivých dnech Svatého týdne, který začíná Květnou nedělí a končí neděli Zmrtvýchvstání Páně.

Spustit audio

Související