Problémy s prostatou mohou zásadně ovlivnit sexuální život. Pokud máte rodinné dispozice k onemocnění, preventivní prohlídky jsou na místě již od 40. roku života

6. únor 2019

Každý muž po 50. roce by si měl nechat preventivně vyšetřit prostatu, ať potíže má nebo nemá. Specificky mužskou prohlídkou je urologické vyšetření prostaty. Muži by toto vyšetření neměli podceňovat a absolvovat ho i bez zjevných problémů. Radí MUDr. Petr Grenar.

Včasnost je tu hlavní devízou při léčbě všech onemocnění – především onemocnění onkologického. Neonkologickým onemocněním je možné ale do určité míry předejít správnou prevencí. Prostata do značné míry ovlivňuje také sexuální život mužů. Pokud je prostata v pořádku, je v pořádku i sexuální aktivita muže.

Prostata je mužská žláza, která je nenápadná a o její existenci zdravý muž neví. Onemocnění prostaty jsou benigní a maligní. Hrozbou jsou ale onemocnění maligní. Jedná se o karcinogeny. Nepříjemné je i onemocnění benigní – tedy především zánětlivé zvětšení prostaty, které často nastává s věkem. Každý muž po 50 roce věku by si měl nechat preventivně vyšetřit prostatu, ať má potíže nebo nemá. Problém je, že karcinogenní onemocnění navíc léta probíhá bez vedlejších příznaků, takže muž o něm ani neví. Nemá příznaky. A když se u karcinogenu prostaty příznaky konečně projeví, tak už bývá pozdě.

Pokud je prostata v pořádku, je v pořádku i sexuální aktivita muže

Problémy s prostatou jako takové mohou velmi negativně ovlivnit sexuální život. Především z hlediska poklesu četnosti pohlavního styku. To se týká speciálně onkologických onemocnění, kdy karcinogen prorůstá do okolí prostaty a narušuje nervový systém, který má zásadní vliv na erekci. Erekce pak není taková, jak by měla být. Pokud se onkologické onemocnění začne takto projevovat, je už v pokročilejším stadiu. Sexuální život ale k životu patří a ovlivní vaše celkové vnímání života. Nejsou sice dostatečné studie, které by jednoznačně potvrdily, jestli pravidelný sexuální život má nebo nemá přímý vliv na zdravotní stav prostaty, ale já se za něj zcela jednoznačně přimlouvám.

Preventivní prohlídky jsou základem. Jaké jsou další možnosti prevence?

U jakéhokoliv typu onemocnění prostaty je úspěšná léčba pouze otázkou včasnosti diagnostiky.  Základem je preventivní přístup pacienta k vlastnímu tělu a tedy i k prostatě. Znamená to nejen se vyvarovat různých aktivit, které mohou hypertrofii (zvětšení prostaty) urychlit, ale především již zmiňované preventivní prohlídky, které by každý muž měl absolvovat od 50 roku svého věku. Je to důležité nejen z hlediska včasného odhalení především nebezpečného onkologického onemocnění.  Preventivní prohlídka by měla také odhalit dispozice ke zvětšení prostaty, tedy k onemocnění benignímu. Díky tomu se může zavčas přistoupit k preventivní léčbě. Dříve bylo u mužů oblíbené bylinkářství – odvar z vrbovky malokvěté. Sofistikovaní muži, kterým účinek této byliny byl znám, pili denně 1/12l odvaru a měli dobré výsledky. Dnes jsou místo odvarů různé léky z výtažků z bylin, které samy o sobě působí na prostatu preventivně. Je možné se poradit s urologem, který preparát by byl pro konkrétního muže nejvhodnější a včasným používáním můžeme vážnějším neonkologickým problémům předejít.

Svou roli tu hraje i genetika

U mužů, u kterých někdo v příbuzenstvu měl problémy s prostatou – ať už onkologické nebo neekologické, je nutná zvýšená opatrnost.  Obzvláště, pokud je to v blízkém příbuzenstvu - otec nebo strýc…. Tady je nutné zvednou prst a preventivní vyšetření nenechávat až na 50 rok věku. Je vhodné se nechat vyšetřit ve věku mnohem nižším, ideálně 40+. A co se týká časnosti prohlídek, minimálně 1 x za dva roky.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.