Problémy s krční páteří mají i děti. Dejte pozor na to, jak používají telefony a tablety

4. duben 2019

Mnoho dětí často bolí hlava a špatně se jim usíná. Podle fyzioterapeutky Anity Můčkové to způsobuje mnohahodinové sledování videí a hraní her ve špatné poloze, s předkloněnou hlavou.

Na páteř je potřeba se dívat jako na jeden velký celek, jehož součástí jsou pánev, dolní končetiny i chodidla. „Často třeba jen zborcená klenba na noze, která způsobí třeba nestejnou symetrii v pánvi, může za bolesti zad,“ vysvětluje Anita Můčková.

Fyzioterapie je široký pojem, neobsahuje jen cvičení. Zahrnuje i měkké techniky, mobilizace, fyzikální terapii a taky prostředky, které vedou i k výchově pacienta, jak by se měl každodenně pohybovat a minimalizovat své problémy.

Každý fyzioterapeut si dělá kineziologický rozbor - vyšetření pacienta, kdy hledá drobné asymetrie v pohybovém aparátu, zjišťuje, kde je největší problém. „Musíme vyšetřit pánev i kyčle,“ zdůrazňuje Anita Můčková, která se vždy ptá na stresové zatížení člověka. „Zvýšené napětí vede k tomu, že naše svalové skupiny se stáhnou a my cítíme určitý diskomfort.“

autor: voj
Spustit audio