Problémy s dodávkami vody na ostravě Pag byly odstraněny

28. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na ostrově Pag už je s vodou všechno v pořádku. Chorvatsko bojuje proti nelegálnímu pronajímání apartmánů. Turisté zkonzumují za sezónu 3000 tun ryb.

V uplynulých dnech jsme vám přinesli informace o nedostatku vody na ostrově Pag a nouzovém režimu, který tam v té souvislosti začal platit. V souvislosti s tím se objevily zprávy o infekci, která propukla u několika desítek lidí. Podle aktuálních zpráv z infekčního oddělení zadarské nemocnice šlo v tomto případě o letní virózy, a ne o salmonelozu, jak se původně předpokládalo. Navíc podle posledních zpráv jsou už problémy s dodávkami vody odstraněny.

I když letos nedošlo k dohodě mezi Českými drahami a jejich chorvatským protějškem, chlubí se statistiky zdejší železnice zajímavými čísly. Jen za první tři týdny prázdnin přijelo vlakem k moři 55 a půl tisíce turistů, to je o víc než deset procent větší počet než v loňském roce.

Řada turistů si trochu stěžuje na to, že na mořském břehu v Chorvatsku většinou není písek, ale oblázky. S tím samozřejmě museli počítat, ale na druhou stranu - ležet na písku nebo na kamení je rozdíl. A vědí to i koupající ve Firule - tam totiž nechali navézt dalších více než 20 kubíků písku, čímž udrželi jednu z tamních pláží na úrovni těch nejlepších písečných pláží světa.

Chorvatská vláda se rozhodla důsledněji kontrolovat pronajímání soukromých apartmánů zahraničním turistům. Odhaduje se, že několik set tisíc lidí je během léta na Jadranu takříkajíc načerno - zaplatí za ubytování, ale ubytovatel už turisty nepřihlásí a neodvede za ně místní poplatek. Úřady odhadují, že na pobřeží je na 150 tisíc lůžek, která nejsou pronajímána v souladu se zákony. Samotných turistů, ubytovaných na takovém lůžku, by se celá záležitost nijak dotknout neměla.

Připomínáme, že v sobotu bude dopravní situace opět kritická, chorvatský autoklub varuje před zácpami především mezi čtvrtou a šestou hodinou ranní a pak také mezi 11. a 15. hodinou - sobota je totiž tradičním příjezdovým a odjezdovým dnem a nápor turistů nebude zvládat především Jadranská magistrála.

Začátek následující zprávy je určen především pánům - pokud jste od svých lepších poloviček slyšeli něco v tom smyslu, že se na večeři cpete jako nezavření, pak můžete argumentovat, že jen přispíváte naplnění statistik. Ty totiž říkají, že turisté v Chorvatsku snědí během léta přes 3 tisíce tun ryb. Skutečně, slyšíte dobře, v turistické sezóně je zkonzumováno přes tři milióny kilogramů rybích pokrmů - a to prosím v čisté váze, bez hranolek, salátů a piva. Tak ať vám chutná!

A i když za ryby utratíte poměrně dost peněz, kilogram těch nejlepších stojí v průměrné restauraci i přes 300 kun, tedy 1200 korun, třeba vám budou muset zůstat kuny ještě i na naplnění nádrže auta.

Ceny a kurzy:

Trochu se pohnuly ceny pohonných hmot v síti INA, která ale stále zůstává jednou z nejlevnějších v Chorvatsku. Za litr Euro Superu 95, tedy obdoby Naturalu 95, zaplatíte rovných 8 kuna, Euronafta šla malinko nahoru a zaplatíte za ni 7 kuna a 60 lipa.

Ještě pohled do aktuálního kurzovního lístku. Za českou stokorunu vám ve Splitské bance dají bez čtyř lipa rovných 25 kuna, za sto slovenských korun nabízejí 18,63 - tedy den po dni víc a víc. Znovu opakujeme, že nejvýhodnější kurzy dostanete při samotném nákupu u obchodníků platební kartou, ale pozor na to, že zdaleka ne všechny obchody platební karty akceptují.

Počasí:

Kdybychom jen znovu přečetli to, co jsme vám říkali včera, nikdo by nic nepoznal - počasí se totiž nezmění. Na celém pobřeží v Chorvatsku bude i v sobotu 29. července teplo, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 34 a 36 stupni, jen na Istrii se v místních bouřkách na chvíli ochladí. Teplota vody se na Jadranu ustálila na 25 stupních.

I jachtařům bychom rádi nabídli něco nového, ale zkrátka nejde to - i předpověď pro ně je prakticky stejná, jako byla na pátek. Vát bude vítr západních směrů o rychlosti kolem šesti uzlů, viditelnost bude 10 až 20 kilometrů a moře na stupni 1 až 2. Převážně v severní části Jadranu hrozí kolem poledne a odpoledne bouřky, ve kterých se pochopitelně povětrnostní podmínky změní.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu