Pro nás jsou prioritou a také vždy budou naši občané, shodují se bývalý i současný starosta Havlovic

8. listopad 2022

Vypravíme se s našimi hosty do obce, kterou díky Karlu Čapkovi a jeho Devateru pohádek znáte. Každý jistě zná havlovického vodníka Joudala, který žil v Úpě za havlovickou lávkou. A starostou v Havlovicích na Trutnovsku byl dlouhých 32 let Pavel Dvořáček, kterého nyní po volbách vystřídal Martin Kult. A oba pánové přijali naše pozvání.

Slyšel jsem, že když se Havlovice staly Vesnicí roku 2007, tak havlovickému vodníku dokonce první blahopřál prezident Václav Klaus?
Martin Kult: Vodník měl také svůj dlouhý proslov, kdy řekl brekeke.

Pane starosto Dvořáčku, jakých bylo těch 32 let ve starostenské funkci? Vy jste totiž rekordman. Do služby jste nastupoval v roce 1990, prezident Václav Havel tenkrát vystupoval v americkém Kongresu, kde mu tleskali vestoje. Nebo se Německo spojovalo.
Pavel Dvořáček: Určitě si to dobře pamatuji, protože to bylo 1. ledna 1991, kdy jsem nastupoval do funkce jako mladý pionýr. A za těch 32 roků člověk něco zažil, ale byla to zajímavá léta. Člověku to hodně dalo, hodně i vzalo, ale dalo se to vydržet.

Chodím si pro rady. Bez toho to nejde. Pavel Dvořáček je chodící starostenská učebnice. A bez učebnice se nejde učit.
Martin Kult, současný starosta Havlovic

Co se za těch 32 let u vás v Havlovicích nejvíc povedlo? Na co jste pyšný?
Pavel Dvořáček: Těch úspěchů byla spousta. Když vezmu soutěžní věci, tak jste zmínil soutěž Vesnice roku, což bylo skvělé vyhrát celostátní kolo tak prestižní soutěže. To se v rámci Královéhradeckého kraje ještě zatím nikomu nepovedlo a už se uskutečnilo tuším 26 ročníků.

Čtěte také

Jste pořád jedinou vesnicí kraje, která zvítězila v celostátním kole.
Pavel Dvořáček: Pak jsme soutěžili i v rámci Vesnice Evropy, jeli jsme reprezentovat Českou republiku společně s moravskou vesnicí Liptál do Holandska. Tam jsme také dostali nějakou prestižní cenu. A na našem obecním poli se také povedla spousta věcí. Postavilo se mnoho nových domů, připravili jsme a zasíťovali zhruba 80 stavebních parcel. A to si myslím, že není úplně obvyklé v každé vesnici. A je to znát i na množství lidí v obci, protože za ty roky přibylo Havlovicím přes 200 lidí. Teď jich máme skoro tisícovku. Když jsem začínal, tak jsme měli asi 750 obyvatel.

Takže u vás počet stálých obyvatel narůstá, což jde proti trendu, kdy se naopak náš venkov trošičku vysídluje a vylidňuje.
Martin Kult: Myslím si, že právě tím zlomovým okamžik byl onen titul Vesnice roku. Tím se Havlovice v okolí velmi proslavily a zájem mladých lidí o pozemky stále trvá. Bohužel je škoda, že jich tolik nemáme.

Tradiční Česko-slovenský košt domácích pálenek a likérů

Slyšel jsem, že vy jste ale nestavěli typické satelity, ale šli jste jinou cestou. Nabízeli jste lidem pozemky i pod cenou, protože pro vás bylo daleko důležitější, aby i vás rádi zůstali a svůj majetek spravovali.
Martin Kult: Ano, to je přínos pro vesnici. Nabízíme dosud pozemky nejprve havlovickým občanům a pokud není zájem z jejich řad, tak potom dáváme teprve šanci lidem z okolí. Ale pro nás oba jsou a vždy budou prioritou havlovičtí občané.

Čtěte také

Když se ještě vrátím k panu Dvořáčkovi, jaké období bylo pro vás jako starostu nejtěžším?
Pavel Dvořáček: Po celou dobu bylo pořád něco. Vždy mě něco mohlo překvapit. Nejdříve mě překvapily povodně, protože do roku 1997 vlastně nikdo neřešil nějaký povodňový plán nebo vůbec možnost ohrožení velkou vodou. Museli jsme oprášit povodňové plány a začít řešit tyto krizové situace. To bylo složité, protože ony velké vody se opakovaly.

A dnes jste už připraveni?
Pavel Dvořáček: Už jsme se to naučili, nyní je to rutina. Udělala se povodňová opatření, nějaké hráze, snížily se jezy, takže dnes už jsme na velkou vodu připraveni. Samozřejmě nikdo neví, kdy a jak velká přijde. Ty, co přišly, byly zhruba dvacetileté, ale stále se bavíme o stoleté vodě, kterou ještě u nás nikdo nezažil.

Čtěte také

Bylo by dobré udržet havlovického vodníka pěkně doma.
Martin Kult: Ten si dokáže poradit, on je soběstačný.

Zmínili jsme havlovického vodníka. Protože vy ho opravdu máte.
Martin Kult: A jmenuje se Jaroslav Dufek. Havlovického vodníka dělá tuším od roku 1998, když se tenkrát u nás natáčela televizní soutěž Český bodyguard, tak bylo potřeba obsadit havlovického vodníka. Museli jsme postavit na řece Úpě přehradu, jezdilo se na lodičkách a bez vodníka by to prostě nešlo. A pan Dufek je taková velká duše Havlovic, je to srdcař.

Čtěte také

Společenský a spolkový život je u vás bohatý?
Martin Kult: Je určitě bohatý, v současnosti máme v obci 14 spolků a bez nich si společenský život v Havlovicích nelze představit. To je zrcadlo obce. Spolky musí obec podporovat. Bez nich si to nedokáži vůbec představit.

Žije se tedy v Havlovicích podle vás dobře?
Pavel Dvořáček: Já si myslím, že určitě. Spolky nabíjí vesnici různými akcemi v zimě i v létě, takže mají lidem co nabídnout. Mohou do spolků přímo zapojit a společně něco tvořit, nebo prostě jen přijdou na jejich akce, ať už to jsou plesy, nebo různé sportovní a kulturní záležitosti. Život je u nás opravdu pestrý. Věřím, že si lidé nemají na co stěžovat.

Lidé, kteří k vám přijedou na návštěvu, se mohou podívat také na krásně zrekonstruovaný hrad Vízmburk. Co dalšího u vás stojí za vidění?
Pavel Dvořáček: Určitě krásný sportovní areál, který jsme postavili v letech 2005 až 2006. Má svého správce, který vše udržuje. Naším cílem bylo postavit velký areál, který ale nebude pro žádné profesionální sporty, ale pro takové venkovské sportování za levné peníze. Řekl bych, že se tam denně vystřídají stovky lidí. V létě je areál doslova v obležení. Je tam i dětské hřiště, takže tam chodí rodiče s dětmi, je to úžasné.
Martin Kult: A já se ještě vrátím k vodníkovi. Protože mě napadla taková krásná věc, že náš vodník má v Havlovicích i svoji sochu. Dřevěnou, v životní velikosti, s krásnou lavičkou, na které jsou zobrazeny i ryby. Je umístěna před školou a je úžasná. Kdo jede kolem, tak se zastaví a fotí se.

Vesnici opustit nechci a nemůžu, takže jsem k ruce novému starostovi. Radíme se a jsem rád, že je ve funkci on. A vše bude fungovat dál.
Pavel Dvořáček, bývalý starosta Havlovic

Pane Dvořáčku, co teď budete dělat po 32 letech starostování? Budete mít spoustu volného času.
Pavel Dvořáček: Zjišťuji, že mám dost volného času. Nicméně já stejně vesnici opustit úplně nemůžu, takže jsem k ruce novému panu starostovi. Radíme se, který věci je třeba udělat a dotáhnout do konce.
Martin Kult: To mohu potvrdit a odsouhlasit. Chodím si pro rady. Bez toho to nejde. Pavel Dvořáček je chodící starostenská učebnice. A bez učebnice se nejde učit.
Pavel Dvořáček: A já ho ve štychu nenechám, protože jsem rád, že je starostou zrovna on. A vše bude fungovat dál.

Našimi hosty byli bývalý a dlouholetý starosta Havlovic a rekordman v tomto směru Pavel Dvořáček a starosta současný Martin Kult. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související