Pro marantu je nejdůležitější zálivka, její barevné listy vás okouzlí

10. říjen 2020

Maranta leuconeura Fascinator, česky také modlivka, je považována za jednu z nejkrásnějších pokojovek. Svými barevnými listy vás nepřestane udivovat.

„Je krásná a zároveň nenáročná. Rychle roste a má fascinující barvy listů. Vedle klasické zelené tam nacházíme i světle neonově zelenou barvičku a růžové žíhání. Vedle toho i často kvete drobnými bílými nebo fialovými kvítečky,“ popisuje marantu plzeňská designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.

Je náročná na zálivku

Rostlině se bude dařit v polostínu při pokojové, v létě i vyšší teplotě. Na co u ní nesmíme zapomínat, je pravidelná zálivka. „Pokud patříte mezi takzvané přelívače, rádi běháte s konvičkou po bytě a každý den si všímáte svých pokojových rostlin, potom maranta bude právě pro vás,“ usmívá se Simona Bratršovská. Pokud má maranta žízeň, svěsí listy. Substrát by měla mít stále lehce vlhký, pozor ale na přemokření.

Nemá ráda přímé slunce

Přelití a také příliš mnoho světla marantě škodí. Na přímém slunci ztrácí barvu. Při přemokření její listy žloutnou a kořeny uhnívají. „Ve chvíli, kdy je takto oslabená, stává se snadnou obětí různých škůdců, např. svilušek,“ varuje před nesprávnou péčí o marantu designérka pokojových rostlin.

Napadení sviluškami poznáme podle bílých pavučinek v rýhách a záhybech na spodní straně listů. „Jsou to takové bílé tečky, mezi kterými běhají malinkatí pavoučci. Jde o savý hmyz, kterého se zbavíme důkladným osprchováním rostliny silnějším proudem vody ze všech stran. Po oschnutí můžeme marantu postříkat leskem na listy, který ji pokryje jakýmsi voskovým obalem a škůdci už se na ni nedostanou,“ radí odbornice.

Množení maranty

Nejsnáze si marantu namnožíme vrcholovým řízkem. „Ustřihneme větvičku s listy a uzlinou, což je takový kloubek na stonku, ze kterého pak ve vodě pustí nové kořínky. Uzlina tam musí být, bez ní by rostlina nezakořenila,“ upozorňuje Simona Bratršovská.

Každý večer maranta zvedne listy nahoru, takže vypadá, jako by se modlila. Ráno je zase spustí dolů. Proto se jí říká modlivka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.