Pro lidi v karanténě kvůli covidu začaly volby. V kraji je otevřeno 5 drive-in volebních stanovišť

6. říjen 2021 07:35

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se blíží. Lidé, kteří mají nařízenou karanténu nebo izolaci kvůli onemocnění covid-19, budou moci v Královéhradeckém kraji opět svůj hlas odevzdat přímo z automobilu. 

Čtěte také

„V Královéhradeckém kraji proběhnou drive-in volby na pěti stanovištích, v každém okresním městě," říká mluvčí kraje Dan Lechmann.

V Hradci Králové bude volební stanoviště na dvoře magistrátu města, na Jičínsku v bývalých kasárnách a pro okres Náchod je vyčleněna budova celního úřadu.
„V Rychnově nad Kněžnou proběhnou drive-in volby v areálu Na jamách střední průmyslové školy. A pro okres Trutnov bude stanoviště zříceno v areálu hasičské zbrojnice."

Na každém stanovišti bude tříčlenná volební komise. Ta se bude skládat z pracovníků krajského úřadu a samospráv.
„Je tam změna oproti loňsku, kdy vždy jeden člen volebního týmu byl vojákem."

Čtěte také

Letos bude armáda vypomáhat prý pouze při budování stanoviště v Hradci Králové.

Lidé, kteří se budou chtít zúčastnit drive-in voleb, musí mít u sebe občanský průkaz a také potvrzení o tom, že mají nařízenou karanténu nebo izolaci. Tyto doklady na kontrolu předloží volební komisi, poté se uskuteční samotné hlasování.
„Člen volební komise přijde s volební urnou až k automobilu a volič pouze vystrčí ruku z okénka a vhodí svůj hlas do urny. Posléze všechny hlasy svezeme na krajský úřad v Hradci Králové, kde proběhne jejich sčítání."

Termín pro drive-in volby je stanoven na středu 6. října a to od 8 do 17 hodin.
„A bude možné hlasovat pouze z motorového vozidla."

Čtěte také

Zároveň si také už od minulého týdne mohou lidé v Hradci Králové, kteří nebudou volit ve svém volebním okrsku, vyzvedávat voličské průkazy.

„Voličské průkazy je možné vyzvedávat na Magistrátu města Hradce Králové a to od čtvrtka 23. září. Nebo mohou být také zasílány na adresu uvedenou žadatelem," upřesňuje mluvčí královéhradecké radnice Kateřina Šmídová.

A dodává, že město letos počítá s tím, že voličských průkazů vydá magistrát kolem tisícovky.
„U voleb do Poslanecké sněmovny je vždy počet žádostí o voličské průkazy největší."

Volby do Poslanecké sněmovny, dolní komory Parlamentu České republiky se konají v pátek 8. října 2021 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 9. října 2021 od 8:00 do 14:00 hodin.

Spustit audio

Související