Přívalové deště poničily cesty v Krkonoších

21. září 2010

Přívalové deště, které zasáhly Krkonoše v minulém týdnu, poničily množství cest a koryt potoků. Na české straně Krkonoš je řada cest rozrušena erozí, příkopy jsou vymlety a na některých místech jsou propustky ucpány splavenou hlínou a kamením. Obdobné škody na cestách evidují i na polské straně hor. Ředitelství polského Krkonošského národního parku (KPN) dokonce muselo kvůli pádu zemní laviny ze severního svahu Sněžky uzavřít Jubilejní cestu na Sněžku. Škody na české straně naštěstí nevyžadují dlouhodobé uzavření turistických cest. Některé úseky budou na nezbytně dlouhou dobu v průběhu oprav uzavřeny nebo na nich bude omezen provoz.

Přesto je nezbytné, aby turisté a cykloturisté při svých cestách po horách dbali zvýšené opatrnosti.
"Vzhledem k tomu, že předpověď počasí slibuje vydatné srážky i v příštích dnech, práce na nezbytném zajištění cest probíhaly již v minulém týdnu a budou pokračovat i v následujících dnech. Včasnými zásahy musíme zabránit dalším škodám," uvedl ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka. "Podle prvotních odhadů půjdou náklady do milionů korun," upřesnil.
Nejvíce poničeny byly cesty v okolí Černého Dolu a Černé hory. Zejména se jedná o asfaltovou silnici (modrá turistická značka) z Černého Dolu na Hrnčířské Boudy, na ni se napojující Luční svážnici (žlutá turistická značka) a oblast Václaváku (červená turistická značka). Erozí rozrušené cesty evidujeme také v oblasti Labské louky na cestách od pramene Labe k rozcestí U Čtyř pánů a k Labské boudě. Podobná situace je u Luční boudy na Jantarové cestě a na cestě k Úpskému rašeliništi.
Aktuální informace budou zveřejňovány na internetových stránkách obou národních parků:
www.kpnmab.pl a www.krnap.cz

Spustit audio