Přístroje za 5 milionů korun ukradl zloděj z Fakultní nemocnice v Hradci Králové

15. duben 2019 11:52

Neznámý zloděj ukradl v sobotu večer z Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pět bronchoskopů a další vybavení. Celková škoda je přes pět milionů korun. K přístrojům se zloděj dostal násilím. ČTK to dnes řekla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. 

Péče o pacienty není podle mluvčího hradecké nemocnice Jakuba Sochora ohrožena:
„Ke krádeži přístrojů z Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové došlo v sobotu večer. S ohledem na policejní vyšetřování nemocnice v tuto chvíli nebude poskytovat bližší informace. Vedení nemocnice nyní intenzivně pracuje na řešení situace, aby péče o pacienty byla zajištěna. Oddělení zůstalo v provozu."

Fakultní nemocnice Hradec Králové má spoustu plánů. Řeší i parkování a výjezd z areálu

Operace

Fakultní nemocnice Hradec Králové chce v letošním roce zahájit stavbu nového transfuzního oddělení. Největší zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji ročně ošetří přes čtvrt milionu pacientů. Podle ředitele nemocnice Vladimíra Paličky má v roce 2019 kromě stavby transfuzního oddělení i spoustu dalších plánů. Vedení jedná také o zlepšení parkování v okolí nemocnice.  

Bronchoskop je přístroj pro diagnostiku plic a dýchacích cest. Skládá se kamery a z pružné části zaváděné do dýchacích cest pacienta. Lékař přístroj při zákroku drží v ruce. Přístrojem lze provádět i odebrání vzorku plic.

„Pachatel či pachatelé vnikli násilím na bronchoskopický sál, kde násilím otevřeli skříně a odcizili pět kusů videobronchoskopů. K tomu odcizili další doplňkové vybavení, například zdroje světla či klávesnice," uvedla mluvčí policie  Ivana Ježková.

Celková škoda je v tuto chvíli vyčíslena na částku převyšující 5 milionů korun. Za tento trestný čin hrozí pachateli trest odnětí svobody v délce trvání pěti až deseti let. 

Vzhledem k vyšetřování zatím policie nebude k případu sdělovat další podrobnosti.

Český rozhlas Hradec Králové vás bude o průběhu vyšetřování aktuálně informovat ve svém vysílání.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související