Přírodovědné muzeum v Doudlebách nad Orlicí rozšiřuje svoji expozici o zemědělské stroje i hoblíky

29. březen 2020 10:34

Stávající expozici v přírodovědném muzeu v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku doplní staré cepy, hoblíky nebo třeba zemědělské stroje. Jde o velké množství nových exponátů, které ale nebylo kam dát. Proto se vedení muzea rozhodlo přestavět a rozšířit prostory prvního patra bývalé sýpky. 

Petr Dujka, správce doudlebského panství, nás vede do prostor, které jsou zatím uzavřeny. Dokonce na petlici. A to proto, že se tady buduje a přestavuje. Na chodbách je vystěhován nábytek. Co se tedy přesně děje.

Přírodovědné muzeum v Doudlebách nad Orlicí rozšiřuje svoji expozici

„My jsme se rozhodli, že přírodovědné muzeum trošku rozšíříme. Náš pan starosta mne pozval, abych se přijel podívat na jeden zajímavý kus, který by se hodil do našeho dvorečku, byla to stará mlátička u jeho kamaráda na chalupě. Přijel jsem tam a viděl jsem, že onen kamarád má spoustu věcí, u kterých by byla škoda, aby někde zanikly."

Teď jsme v prvním patře přírodovědného muzea

I tady je vidět postupující práce, na zemi jsou prkna. Zde budou vystaveny ony historické zemědělské stroje?

Čtěte také

„My jsme totiž na sýpce, kde z přízemí na horní část byl udělán takový výtah. A já jsem tento sektor odebral z toho důvodu, aby se prostor zvětšil a abychom onu mechaniku společně se zemědělským zařízením tady mohli vystavovat."

Procházíme okolo vitrín s různými brouky a kresbami. Za vitrínami se nachází také prostor. Zatím je ovšem prázdný. Tam budou vystaveny nové exponáty nebo se to bude celé upravovat?

„Ano. Tato část entomologie, mineralogie a všechny ostatní exponáty se přesunou ke schodišti. A když se půjdeme podívat dál, tak tam uvidíme další část našeho muzea."

Čtěte také

A Petr Dujka hned ještě doplňuje.
„V našem zámku byla výstava vamberecké krajky. A zbyly nám takové zasklené skříně. Tak jsem je pouze deponoval a nyní je zase vytáhl. Všechny ty nové exponáty budou právě do nich umístěny."

Skříně jsou zatím rozebrané a opřené, připravené na smontování. A do nich tedy přijdou jaké předměty?
„V nich bude pytlácký koutek a vše bude podrobně popsáno. Sehnal jsem velkou sbírku hoblíků, od toho nejmenšího až po největší. Tak ty tady budou teď vystavovány."

Přírodovědné muzeum v areálu zámku v Doudlebech nad Orlicí bude upraveno během tohoto měsíce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související