Připoutejte se, příští zastávka Colosseum. Češi vyvinuli aplikaci, která vám umožní cestovat v čase

17. srpen 2021

Aplikace s názvem Colosseum VR od českých vývojářů vám umožní cestovat v čase. Po nasazení brýlí pro virtuální realitu se přenesete do římského Colossea v dobách jeho největší slávy a usednete třeba do lóže pro císaře nebo si zblízka prohlédnete gladiátory. O aplikaci už teď mají zájem například japonští turisté.

Severní a jižní vchod je určený pro elity a císaře. Tyčí se nad nimi čtyřspřeží vozatajů.“ I to člověk během zhruba půlhodinové prohlídky Colossea uslyší, ale hlavně si to díky virtuální realitě také zblízka prohlédne.

Člověk si může jedna ku jedné představit, jaké to na místě bylo,“ vysvětluje Václav Zahrádecký ze společnosti TECRON-VR, která za celým nápadem stojí. Aplikace je zdarma ke stažení na platformě Steam, a pokud máte headset pro virtuální realitu, prozkoumání starověkého Colossea ze všech možných úhlů už nic nebrání.

Zájem mezi Japonci

Podkladů o Colosseu jsou spousty. Bylo proto hodně práce s tím zjistit, kde jsou jaké relevantní informace, aby výsledek nebyl splácanina. Člověka by aplikace měla dostat do atmosféry tehdejší doby.“

Václav Zahrádecký z Tecron VR

Součástí výkladu jsou i informace o gladiátorech, se kterými se můžete následně setkat tváří v tvář nebo je obdivovat z císařské lóže. To vše na aplikaci Colosseum VR zaujalo například japonské cestovní kanceláře.

Chtějí svým zákazníkům poskytovat možnost jet někam vlakem nebo letadlem a během toho si prohlédnout třeba hrady a podobně. Také byl zájem od institucí o vzdělávací programy pro školy,“ dodává Václav Zahrádecký.

Další plány

Na vytvoření Colossea spolupracovalo i vývojové studio iNFINITE Production. Vycházelo už z hotového modelu, který ale bylo nutné přenést do starověku. „Scénář, který vás tím provádí, právě to je přidaná hodnota aplikace,“ říká šéf studia Jan Horský.

Vývojáři teď hledají investory a v budoucnu by rádi podobně zpracovali i další památky. Zmiňují třeba hrad Karlštejn.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související