Připomínkovým řízením prochází návrh nového památkového zákona

22. září 2010

Připomínkovým řízením prochází návrh nového památkového zákona, ten stávající z roku 1987 nevyhovuje, ale ani nová předloha není bez chyb. Archeologové například zpochybnili novou registraci památek. Archeologové by měli do deseti let převést do nového systému registrace zhruba osmdesát tisíc památek. Denně tedy asi padesát nejrůznějších exponátů. Archeoložka Památkového ústavu v Josefově Jana Kalferstová k tomu dodává: "Problém je ten, že věcný záměr ani analýza dopadu regulace, která je vlastně podkladem pro věcný záměr, ani v něm není nic o technické povaze převodu. Tam je jenom řečeno lakonicky, za deset let se převedou všechny kulturní památky, archeologicky nevyjímaje, do nového seznamu, který bude mít už konstitutivní povahu."

"My máme určitý seznam, k němu máme sadu informací o té archeologický lokalitě v konkrétním případě. Ale jestli to bude pro ministerstvo kultury na ten zápis, který už bude mít konstitutivní povahu, dostačující, to nevíme, protože nevíme, co po nás to ministerstvo bude přesně chtít," dodala Jana Kalferstová, archeoložka Památkového ústavu v Josefově.
Archeologický ústav Akademie věd poukazuje například také na to, že návrh umožňuje různé výklady. Věcný záměr připravovaného zákona, má ale podle Jany Kalferstové i pozitivní momenty: "Je transparentní způsob, jak oprávněná organizace nebo jakejkoliv subjekt, získá nebo zase pozbyde oprávnění k výzkumům. Druhá věc je, že by se měla udělat databáze stavebních i nestavebních akcí, který jsou jakoby ve hře pro archeology. Ne, že my se budeme pokoutně někde dozvídat, že se někde něco staví. Ale největší problém já vidím ve financování archeologických výzkumů, protože pokud budou platit všichni, tak musí pro ty fyzický osoby být možnost si zažádat o příspěvek, ale ten příspěvek musí být ve větší míře, než je teď, protože čtyři miliony na republiku jsou hodně málo."
Nový památkový zákon, který řeší i problematiku archeologických výzkumů, by měl v platnost vstoupit v roce 2010.

Spustit audio