Připomínka biblického Mojžíše, pozvání na výstavu Záhadné pouto a listování knihou Lékárny s Davidovou hvězdou v čase šoa

1. březen 2020

Počátkem března si Židé připomínají biblického Mojžíše, jednu z ústředních postav Bible. Židovská náboženská tradice jej vnímá jako největšího proroka všech dob. Zveme na výstavu Záhadné pouto o vztazích České republiky a Izraele. A listujeme knihou Lékárny s Davidovou hvězdou v čase šoa.

Připomeneme si narození i úmrtí biblického Mojžíše, hebrejsky Moše. Tento prorok je jednou z ústředních postav Bible. Židovská náboženská tradice jej považuje dokonce za úplně největšího proroka všech dob, který učil Židy milovat pravdu a nenávidět zlo. Traduje se, že Mojžíš se dožil 120 let a staré hebrejské texty vysvětlují, že jeho hrob je neznámý proto, aby se nestal středem lidského kultu. Terezie Jirásková se judaisty Aleše Weisse ptala v čem spočívá Mojžíšův význam a jedinečnost i na další zajímavosti kolem této mimořádně pozoruhodné postavy Bible. 

Pozveme vás na panelovou výstavu nazvanou Záhadné pouto o vztazích České republiky a Izraele. Vernisáž proběhla tento týden v Rožmberském paláci na Pražském hradě a  ke shlédnutí je do konce dubna. Poté poputuje na další místa České republiky. Výstava připomín 30 let znovuobnovení diplomatických vztahů mezi Izraelem a Českem. Inicioval ji izraelský velvyslanec Daniel Meron a Velvyslanectví Státu Izrael. Jan Šustová o výstavě mluvila s hebraistou a diplomatem Robertem Řehákem.

Upozorňujeme také na knižní novinku s názvem Lékárny s Davidovou hvězdou v čase šoa. Napsal ji  farmaceut Tomáš Arndt. Kniha mapuje osudy židovských farmaceutů v meziválečném Československu a také během genocidy za druhé světové války. Autor připomíná i osudy některých vědců nebo podnikatelů ve farmaceutickém průmyslu. O knize s autorem mluvila Daniela Brůhová.

Ani tentokrát v magazínu nechybí zprávy z židovského světa. Informujeme o tom, že v Holandsku se v roce 2019 odehrálo o 35 % více antisemitských incidentů než předchozí rok. A upozorňujeme na to, že Vatikán příští týden otevře archivy z doby Pia XII. Objasní se tak role katolických činitelů ve vztahu k nacistickému Německu a vyhlazování Židů.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio