Připojení topidla na starý komín není jednoduché. Někde stačí oprášit, jinde musíme vložkovat

8. září 2022

Vysoké ceny energií, obava z nedostatku plynu a další problémy současné doby vedou mnoho majitelů domů, ale i některých bytů ke snaze pořídit si alternativní způsoby vytápění. Často se díky tomu snaží zapojit topidla do dávno nepoužívaných komínů. Jak potvrzují kominíci, někde s tím není problém, jinde se však jedná o velké riziko.

Kominíci mají na podzim hodně práce i tak. Letošní rok je výrazně složitější i proto, že mnohé komíny, které léta nebyly v provozu, začínají budit zájem majitelů domů. Mnozí se rozhodli tyto komíny využít například pro připojení kamen, krbových kamen či dalších topidel.

Kromě jejich bezpečné instalace je však před jejich připojením nutné nechat komíny prohlédnout odborníky. Kominíci v rámci prohlídky nejen určí, zda je bezpečné takovýto komín používat, ale jsou případně i schopni provést jeho úpravu tak, aby to bezpečné bylo. Nejčastějším řešením je v takovém případě, že se jedná o komín bez vnitřní vložky a třeba i lehce zvětralý, vyfrézování vnitřního otvoru a vložení nerezové vložky. Je to poměrně rychlý zásah, který se většinou dá zvládnout bez výraznějšího zásahu do vnitřních prostor.

Při připojování nových topidel by si lidé také měli dobře prostudovat návod. V něm výrobce většinou uvádí i minimální průměr komína, který topidlo potřebuje. Toto omezení je bezpodmínečně nutné dodržet, protože zde hrozí nebezpečí nejen špatné funkce topidla, ale i možná otrava zplodinami hoření.

Kominík

Ani v případě, že máme komín vyvložkovaný a správného průměru, neměli bychom tento připojovat na topidlo, aniž by ho odborník prohlédl. Může se stát, že byl v dřívější době špatně vyčištěn a případné následky zahoření sazí či dehtu mohou být hodně drahé. To platí například i pro snahu využít například doposud sporadicky používané otevřené krby.

To, co komín v pohodě vydržel v případě použití „o svátcích“, nemusí vydržet v případě, že bude použít v každodenním provozu. Navíc, i pro první rok používané komíny platí povinnost nechat je minimálně jednou ročně zkontrolovat odborníkem, který o tom vystaví náležitý certifikát. V případě, že tento certifikát neexistuje a dojde například k požáru, může pojišťovna krátit, nebo dokonce zcela odmítnout případné pojistné plnění.

A dobrá rada na závěr. Nenechávejte objednání kominických služeb na poslední chvíli. Už nyní mají kominíci dost napilno a v říjnu se jich patrně nedočkáte dříve než za několik týdnů.

Spustit audio