Případ, který nemá v české justici obdoby. I tak se dá charakterizovat kauza Lukáše Nečesaného

14. květen 2018 11:00

Lukáš Nečesaný je obžalovaný z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích. Případ se stal v únoru 2013 a dnes ho opět řešil Krajský soud v Hradci Králové. Lukáš Nečesaný vinu od začátku odmítá. Dnes před hradeckým soudem stanul už popáté. Čtvrtý rozsudek z loňského listopadu totiž zrušil vrchní soud v Praze.

Radost příbuzných a přátel Lukáše Nečesaného byla veliká poté, co soudce Miroslav Mjartan vynesl loni v listopadu zprošťující rozsudek. Případ tehdy řešil jiný senát, než který předtím Nečesaného několikrát odsoudil. Podle Mjartana nebylo stoprocentně prokázáno, že se útoku na kadeřnici v únoru 2013 dopustil právě Lukáš Nečesaný a je potřeba ctít presumpci nevinny a zásadu in dubio pro reo tedy v případě pochybností ve prospěch obžalovaného.

Jeden z obhájců Nečesaného Oldřich Chudoba verdikt uvítal: „Soudu se nepodařilo prokázat, že výpověď poškození je hodnověrná. Ne v tom, že by lhala. To zranění mělo takový dopad, že si samozřejmě nevybavovala všechny skutečnosti tak, jak se skutečně odehrály. Prakticky neexistuje žádný důkaz. Naopak existují důkazy, které jej vylučují jako pachatele tohoto trestného činu."

Lukáš Nečesaný u soudu v Hradci Králové

Státní zástupkyně Lenka Faltusová navrhovala jako trest 13 let ve vězení. Rozsudek tehdy nekomentovala, na místě se odvolala a uspěla. Z usnesení vrchního soudu vyplývá, že by krajský soud měl respektovat právní názor nejvyššího soudu ve výši trestu nebo právní kvalifikace, ne ale v otázce hodnocení důkazů. V novém řízení by tak měl hradecký soud už provedené důkazy znovu zhodnotit.

„Vrchní soud vyslovil výhrady k hodnocení důkazů soudem prvného stupně. Rozhodnutí zdejšího soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení. Hlavní líčení bylo nařízeno na pondělí 14. května, s tím, že vývoj hlavného líčení v tuto chvíli nelze odhadnout. Bude záležet i na procesních návrzích obou stran. V tuto chvíli nejsou vytyčeny další termíny hlavního líčení ," říká mluvčí hradeckého krajského soudu Jan Kulhánek.

Hradecký soud uznal Lukáše Nečesaného třikrát vinným a poslal ho do vězení, naposledy v dubnu 2016 na 13 roků. Nejvyšší soud ale dnes 26tileteho Nečesaného propustil na svobodu, verdikt zrušil a nařídil úplně nové projednání před jiným trestním senátem, který ho - jak už zaznělo - obžaloby zprostil.

Lukáš Nečesaný

Státní zástupkyně dnes u soudu navrhla pro Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice 13 let vězení, stejně jako loni, kdy krajský soud obžalovaného pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby. Obhajoba v opakovaném procesu trvá na jeho nevině. Soud se případem v komplikované kauze zabývá už popáté.

Krajský soud dnes rozhodl, že případ kvůli ústavní stížnosti odročovat nebude. "Ústavní stížnost není důvodem odročení," řekl předseda senátu Miroslav Mjartan.

Nečesaného obhájci ve svých závěrečných řečech rozhodnutí vrchního soudu ostře kritizovali. "Rozhodnutí vrchního soudu je v rozporu s trestním řádem, nicméně to respektuji," řekl obhájce Oldřich Chudoba. Druhý advokát Petr Dítě doplnil, že se od předchozího rozhodnutí krajského soudu nic nezměnilo a měl by jejich klienta soud znovu obžaloby zprostit.

Lukáš Nečesaný u soudu v Hradci Králové

Hradecký soud dnes opět zprostil obžaloby Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně Lenka Faltusová se proti verdiktu odvolala. "S rozsudkem nesouhlasím. Domnívám se, že rozhodnutí vrchního soudu a jeho právní názor nalézací, tedy krajský soud, nesplnil. Využila jsem svého práva a do protokolu podala odvolání. Ve věci bude rozhodovat Vrchní soud v Praze," řekla Faltusová. 

autoři: Milan Baják , ova | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související