Příchod pravého zimního počasí přeje lyžování. Postupně tak spouští provoz i menší skiareály

3. leden 2020 14:21

V Královéhradeckém kraji mají lyžaři k dispozici více než 40 kilometrů upravených sjezdových tratí. Na sjezdovkách je od deseti do 45 centimetrů převážně technického sněhu. Uvádí to sami provozovatelé. Zatímco v Krkonoších nebo Orlických horách je v provozu většina skiareálů, v nižších polohách je situace složitější. 

„Trošičku bojujeme s počasím, samozřejmě. Pokud jsou teploty, tak zase fouká vítr, mrazy nám moc nepřejí," říká majitel skiareálu Radvanice Miroslav Mádr.

Čtěte také

Na sjezdovce na okraji malé obce, vzdálené 16 kilometrů od Trutnova, je zatím v provozu malý vlek. Ten využívají především děti. Větší sjezdovka by měla být s pomocí zasněžovací techniky k dispozici pravděpodobně zítra.
„Asi by se dal spustit. Ale my zase chceme, aby ten svah byl dokonalý, než na něj pustíme lidi. Doufám, že nám to do víkendu klapne."

O něco víc času potřebují ke zprovoznění svahu ve Skiareálu Kamenec v Teplicích nad Metují.

Pět sněžných děl tam sice v noci pracuje naplno, podle provozního Tomáše Moravce je ale ještě potřeba dosněžit vrchní část sjezdovky.
„Máme víceméně hotovo po cestu. A vzhledem k tomu, že tady teče voda přes nástupiště, tak to musíme vysněžit celé. Abychom si to nezahrnuli a nezavodnilo se nám to tady."

Skiareál Kamenec v Teplicích nad Metují

S úpravou svahu tak v Teplicích nad Metují vlastně teprve začínají, první lyžaře by chtěli přivítat na začátku příštího týdne. Záleží prý ale na počasí.
„Nevím, je to nevyzpytatelné."

Čtěte také

Zatímco v Teplicích nad Metují mohou alespoň doufat, ve dvacet kilometrů vzdálených Janovičkách na Broumovsku mají jasno. Pokud nezačne intenzivně sněžit, sezóna tam nezahájí.

„Jsme závislí na sněhových podmínkách. Jakmile nachumelí, jsme schopni jezdit," vysvětluje Jan Strašil, předseda Lyžařského klubu Broumov, který Skiareál Janovičky provozuje.

K tomu, aby členové lyžařského klubu mohli začít upravovat sjezdovku, potřebují alespoň pětadvacet centimetrů sněhu. Sněžná děla nemají a musí tak spoléhat na přírodu.

Spustit audio

Související