Přibývá nakažených virem HIV. I v Královéhradeckém kraji. Ostražitost lidí klesá, prevence spíš selhává

3. listopad 2016

Z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové už víte, že za první tři čtvrtletí letošního roku v Česku přibylo 244 lidí nakažených virem HIV. Je to zhruba o třetinu víc než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. Teď se zaměříme na HIV v Královéhradeckém kraji. I když nepatří mezi regiony s nejvíce nakaženými, tak i u nás počet nakažených tímto virem roste.

„V letošním roce zaznamenáváme i v našem kraji velký nárůst případů HIV pozitovních osob. Případně i onemocnění AIDS," říká ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Eva Beranová.

Čtěte také

Čísla HIV nakažených se evidují od roku 1985. Od té doby je v regionu hlášeno 61 případů.

„My jsme v letošním roce, zvláště v té první polovině, zaznamenali tentýž nárůst jako za poslední tři roky v našem kraji. Bylo to asi 24 nahlášených HIV infekcí," říká Eva Beranová.

Hygienici ale nemusí mít o počtu nakažených v kraji úplně přesná čísla.

„Každý člověk má právo chodit se léčit, případně to detekovat, v jiném AIDS centru, prostě v jiném místě, než v místě bydliště," vysvětluje Eva Beranová.

Virus HIV

Mezi nakaženými jsou i cizinci. Důvodů, proč počet případů roste, může být podle Evy Beranové hned několik: „Ostražitost lidí určitě klesá, souvisí to s tím, že prevence spíš selhává. Lidé se přestali bát i v souvislosti s určitou léčbou. Nicméně toto onemocnění stále patří mezi nevyléčitelné."

Lidé se přestali bát i v souvislosti s určitou léčbou. Nicméně toto onemocnění stále patří mezi nevyléčitelné.Eva Beranová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje

S HIV souvisí i nedávné obvinění prostitutky z Hradce Králové. Ta podle policie měla s muži nechráněný sex i přesto, že několik let věděla, že je nakažená právě virem HIV.

„V rámci toho prošetřování se nám podařilo ustanovit 25 poškozených. Ani jeden z nich nebyl nakažen virem HIV. My jsme v rámci vyšetřování tohoto případu objasnili další obdobný případ. Tentokrát se jednalo o ženu, kdy ona sama je nakažena virem HIV a dále má žloutenku typu C," vysvětluje Hana Klečalová z královéhradecké krajské policie.

Obě zmíněné ženy jsou ve vazbě a v případě odsouzení jim hrozí až 12 let ve vězení.

HIV a AIDS
autor: ova
Spustit audio