Přibývá dětí, které potřebují někomu svěřit své problémy. Školních psychologů je ale nedostatek

30. listopad 2022 07:40

Na českých školách chybí školní psychologové. Například v Hradci Králové má psychologa na plný úvazek jen jediná ze 17 základních škol. Například Národní pedagogický institut přitom upozorňuje, že dětí s problémy doma nebo v kolektivu vrstevníků je stále víc.

Čtěte také

„Kdybych tady byl každý den, tak mám jednak lepší představu o té struktuře a lépe bych ve škole proplouval. Klidně by tady mohli být dva psychologové, na škole této velikosti je té práce dost.“ Školní psycholog René Hůlek pracuje na Základní škole Josefa Gočára v Hradci Králové 11 let. Je tu na půl úvazku a na druhého půl úvazku je na další hradecké základní škole.

Dětí, které potřebují psychologickou podporu podle něj v poslední době přibývá. „Přibyly děti, které mají potřebu mluvit o svých osobních tématech a emocích, o tom, jak se cítí. Jak jim je nejen ve škole, ale také ve vrstevnických skupinách.

Čtěte také

V Hradci Králové je 17 základních škol, podle vedoucího odboru školství v Hradci Králové Zbyňka Bárty by na 16 z nich byl potřeba psycholog na plný úvazek. Je ale jen na jedné, na dalších pěti je pak právě jen na půl úvazku.

Podle potřeby tak problémy vykrývá městem vytvořené pracoviště Mozaika. „Kde terapeuti fungují na 6 a půl úvazku, a vykrývají nám ty potřeby, ať už individuální nebo skupinové terapeutické práce. Máme tak pokryto nějakých 50 až 60 procent.

Menší školy v Královéhradeckém kraji pak často nemají psychologa vůbec.

Čtěte také

Od nového roku by jim v rámci operačního programu Jan Amos Komenský chtěla pomáhat pedagogicko-psychologická poradna Královéhradeckého kraje. Ta hledá psychology a speciální pedagogy, kteří by zajišťovali více škol najednou.

Zájemců je ale málo, říká ředitelka poradny Soňa Holá. „Na Královéhradecký kraj máme napočítáno necelých 28 úvazků. K 1. lednu 2023 máme příslib nástupu tří speciálních pedagogů, zbytek je volný.

Zatím co teď Ministerstvo školství na psychology a speciální pedagogy rozděluje peníze z evropských dotací, od roku 2025 by se měli platit přímo ze státního rozpočtu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související