Příběh karakalí samičky Keiry a jejího partnera zní jako pohádka ze zvířecí říše. Narodila se jim trojčata

20. květen 2017

Dnes navštívíme v královédvorské ZOO pavilon šelem. Zvolit právě tuto lokalitu nebylo vůbec těžké. Jeden z boxů totiž ukrývá jedinečný zvířecí poklad - karakalí trojčata. Rodiči se stal osvědčený pár - čtyřletá samička Keira a sedmiletý sameček Mazuri.

Zatímco ve volné přírodě loví karakal hlavně zajíce, damany, menší antilopy, hlodavce nebo ptáky, v ZOO dostává tato šelmí rodinka hovězí maso, slepice nebo kuřátka.

Zaměstnanci zvířecí kuchyně je prostě hýčkají, stejně jako ošetřovatelky. Za kakaraly se teď s jednou z nich, Galinou Žižkovou, vydejte v reportáži, kterou připravila redaktorka Dana Voňková.

Příběh karakalí samičky Keiry a jejího partnera jménem Mazuri vypadá jako pohádka ze zvířecí říše. Od první chvíle našli v sobě zalíbení. Prvními mláďaty se pochlubili brzy po svém seznámení na jaře v roce 2015. Další dvě přivedli na svět vloni a letošní jaro ozdobili dokonce trojčaty.

Malé šelmičky mají pronikavě modré oči a tak není divu, že sklízejí obdiv a velkou pozornost návštěvníků. Na svém kontě mají i vítězství v anketě O nejoblíbenější mládě roku 2015. Mazuri se ke své partnerce chová vždy ohleduplně a Keira je obětavá a starostlivá matka. A mají se stále rádi.

Karakal je středně velká šelma připomínající rysa - protože jeho ušní boltce zakončují tmavé štětičky. Karakal je ale štíhlejší, má delší nohy a krátkou srst.

Jedinečný zvířecí poklad - karakalí trojčata

V Egyptě a Indii byl kdysi cvičen k lovu zvěře. Ve volné přírodě obývá step, buš, savanu a lesostep. Karakaly byste našli například ve středu Asie, na severu a jihu Afriky, v Indii nebo na Blízkém východě.

Stává se, že karakalí samice porodí mláďata v opuštěné noře hrabáče nebo dikobraza. Své potomky stěhuje každý den na jiné místo, aby je ochránila před predátory. V případě nutnosti loví i domácí zvířata.

Karakal znamená „černé ucho“

Dožívají se 18 let, délka těla je do 1 metru, kohoutková výška 0,5 metru. Váží mezi 12 až 19 kilogramy.

Karakal vydrží dlouho bez vody, tuto potřebu dokáže pokrýt tělesnými tekutinami kořisti.

Je schopen ulovit kořist až třikrát větší než je on sám. Je neobyčejně mrštný a silný, zvládá lovit těžko polapitelné damany, ptáky dokáže chytit jediným výskokem i ve vzduchu.

Žádná kočkovitá šelma srovnatelné velikosti se mu nevyrovná rychlostí běhu.

Jedinečný zvířecí poklad - karakalí trojčata
autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio