Příběh Bohouše a Bohunky, co všechno je Jičín a kapacita očkování proti covidu. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Čápi se vracejí ze svých zimovišť i k nám na východ Čech. První dorazili do Broumovského výběžku, Meziměstí i Broumov už mají obsazená hnízda. Jak to je ale s Bohoušem a Bohunkou, znáte jejich příběh? Naším hostem je meteorolog Tomáš Prouza, díky kterému mnozí milují život na bohuslavickém komínu.

"Věřím, že budou mít letos opět čtyři vejce, to je tak akorát. V našich podmínkách by uživili i pět čápat, ale čtyři jsou jistota," říká meteorolog a čapí pozorovatel Tomáš Prouza. "Pro mě jsou největší nervy, když přijde špatné počasí. Pokud jsou čápi na komíně, tak jsem rád, když nás všechny bouřky obejdou."

Čtěte také

Městské informační středisko v Jičíně vyhrálo soutěž Zlatý like 2021 za příkladný a ukázkový instagramový profil v našem Královéhradeckém kraji. Účet působí pozitivně, vesele, poslouží stejně dobře turistům i obyvatelům Jičína.

Nejen o propagaci, ale také o výletech do okolí a lásce k městu Rumcajse, Manky a Cipíska si budeme povídat s Radkou Tobolkovou, vedoucí jičínského íčka. "Jsme schopni naplánovat výlet na míru. Když nám někdo zadá požadavek typu pro rodiny s dětmi nebo naopak aktivní dovolenou."

Čtěte také

Fakultní nemocnice Hradec Králové rozšiřuje kapacity očkování proti koronaviru. Dosud se lidé očkovali pouze v přízemí Pavilonu interních oborů. Nově se budou moci nechat zaregistrovaní lidé naočkovat také v ambulancích v Pavilonu akademika Bedrny.

„Současné navýšení kapacity umožní očkovacím týmům v případě dostatečných dodávek aplikovat přes 30 tisíc dávek vakcín měsíčně," říká mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. Královéhradecký kraj se pohybuje někde na třetím místě co se týče proočkovanosti na 100 000 obyvatel v rámci celé České republiky.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.