Při vyraženém zubu nepanikařte. Ve vlhkém prostředí ho vezměte k lékaři, zkusí vám ho replantovat

24. říjen 2022

Radioporadna zaměřená na zubní úrazy. Vyrazit, ulomit nebo jinak poškodit si můžeme zub v každém věku. Někdy k tomu stačí opravdu jen málo, třeba si při jídle ťuknout do zubu příborem. Dobrou zprávou je, že v dnešní době už stomatologové zuby po většině úrazů dokáží zachránit, zejména, pokud jejich pomoc vyhledáme včas.

Dá se tedy i vyražený zub zachránit? O tom všem si povídáme s doc. MUDr. Jakubem Suchánkem, zástupcem přednosty stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Jsou úrazy zubů na denním pořádku nebo jde o něco mimořádného?
Obecně bych řekl, že jsou spíše skoro na denním pořádku. Co se týče úrazu zubů nebo úrazu v oblasti dutiny ústní, to znamená i rtů nebo sliznice, tak ošetříme na pohotovosti u nás na stomatologické klinice 456 pacientů týdně. To znamená, že se spíše jedná o velmi častý problém.

Není vhodné zub převážet ve vodě z kohoutku nebo v minerálce. Není to izotonický roztok a může poškodit buňky na povrchu zubu.
Doc. MUDr. Jakub Suchánek, zástupce přednosty stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové

K čemu všemu může dojít v ústní dutině?
Při nějakém pádu dochází k tomu, pokud má pacient zavřená ústa, že tvrdá tkáň zubu narazí na ret. To znamená, že může zevnitř rozrazit sliznici rtů a dochází k tržné ráně. Druhá možnost je, že v případě pádu na nějakou tvrdou překážku, může dojít ke zlomení části zubu. To je ta lepší varianta z mého pohledu. Nebo se může celý zub posunout z lůžka, až úplně vyrazit.

Čtěte také

Dochází k těmto úrazům v nějakém ročním období častěji?
Ano, je to typické pro začátky letních měsíců. Kdy se jedná zejména o problematiku dětí, které začínají být více být venku, sportují, hrají si. Tak jsou úrazy zubů častější. A pak velmi často právě naopak, když vstupujeme zase do zimního období, vracíme se na kluziště a lední plochy.

Je nějaká věková kategorie k těmto úrazům náchylnější? Zmínil jste děti, mě napadají i senioři.
U seniorů to většinou nevídáme. Děti jsou ale velmi časté. Existují ale u nich takové dva věkové vrcholy. Jeden z nich je kolem roku a půl až dvou let, kdy děti začínají chodit, ale jejich motorika ještě není tak silná. A druhý extrém je potom mezi šestým až osmým rokem. Kdy už jsou děti víc venku a bez dozoru. Tam dochází k úrazům také velmi často.

Čtěte také

Jaká je první pomoc, když se něco se zubem stane? Co dělat?
Krvácení z dutiny ústní nebo i z nosu je velmi nepříjemně stresující pro pacienta i okolí, pro všechny. Takže hlavně nepanikařit, protože krvácení z této oblasti není nijak závažné a dříve nebo později se samo zastaví. Ale samozřejmě, co se týče úrazu zubů, tam je potřeba se vždy snažit najít onu odlomenou část zubu a vyhledat co nejdříve lékaře. Aby se prostě vědělo, že není žádné další poškození.

K zastavení krvácení v dutině ústní doporučují vzít nějaký ručník nebo ubrousek, prostě nějakou čistou látku. Zmáčknout krvácející ránu a chvilku počkat. Opravdu, krvácení v dutině ústní se velmi rychle samo zastaví.

Čtěte také

Je tedy nutné najít všechny úlomky zubu a přivést vše co nejrychleji k vám. Jak to pak probíhá?
Pokud dojde k vyražení celého stálého zubu, tak se snažíme zub takzvaně replantovat. To znamená, vložíme ho zpátky do lůžka a pomocí dlahy ho tam zafixujeme. Čekáme nějakou dobu, jestli se nevhojí a velmi často to funguje. Zub může fungovat celkem bez problémů dál.

Jak vyražený zub převážet, aby zůstal takzvaně použitelný?
Měl by být převážen ve vlhkém prostředí. Ideální je pro to třeba roztok na kontaktní čočky, mléko nebo i sliny. Jen prosím vás, nepřevážejte ho v dutině ústní. To je taková pověra, že se vozí zub pod jazykem pacienta. To nedělejte. Můžete zakopnout, můžete se leknout, vdechnete nebo spolknete zub a nastává další problém.

Čtěte také

To znamená, není problém vzít si nějakou skleničku, do ní třeba naplivat a zub tam převážet. Není vhodné ho převážet ve vodě z vodovodního kohoutku nebo v minerálce. Není to izotonický roztok, jehož osmotický tlak je stejný, a může poškodit buňky na povrchu zubu.

Slyšela jsem právě o mléku nebo vlhčeném ubrousku. Proč je tak důležité, aby byl zub ve vlhkém prostředí?
Je to důležité kvůli tomu, že na povrchu kořene zubu jsou buňky. A pokud ty vyschnou, zemřou a jsou ztracené. Pokud se dají do nějakého roztoku, který má vyšší nebo nižší osmolalitu, tak buď popraskají nebo se smrsknou a zase je to zabije. Tedy je potřeba izotonický roztok nebo roztok s podobnou koncentrací jako máme v našem těle, kde ony buňky přežijí. To je důležité, aby se zub správně vhojil.

Jaká jsou režimová opatření, pokud se něco stane? Nekousat?
Je to stejné, jako když si zvrtnete kotník, také je to pro vás nepříjemné, bolí to a je lepší na kotník nešlapat. To samé je u poškozeného zubu. Je nepříjemné na něj kousat, takže doporučuji kašovitou stravu. Nějakou chvilku si zub zkrátka potřebuje odpočinout. Ale bolest většinou pacientovi nedovolí dělat něco, čím by zubu ubližoval, on to stejně pozná.

Celou zubní radioporadnu s doc. MUDr. Jakubem Suchánkem, zástupcem přednosty stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související