Při užívání některých léků a mastí se vyhýbejte sluníčku. Fototoxická reakce může poškodit pokožku

24. srpen 2022

Naše pleť reaguje na sluneční záření. Někdo může mít reakci i vyloženě alergickou a říká o sobě, že má alergii na sluníčko, což se projeví například vyrážkou nebo svěděním po slunění.

Vedoucí lékárnice BENU lékáren v Hradci Králové PharmDr. Zuzana Chrtková hovoří v naší radioporadně na téma: kosmetika pro alergiky, citlivá pokožka a péče o pleť v létě.

Jaké bývají alergické reakce na sluneční svit?

Obecně se tomu říká fotosenzitivní reakce, kdy fotoaktivní látka přítomná v pokožce reaguje na sluneční záření. A buď může způsobit fotoalergickou reakci vyvolanou naším imunitním systémem, kdy se ona fotoaktivní látka po expozici slunečním zářením přemění na něco, co se nelíbí našemu imunitnímu systému. Vnímá to jako cizorodou složku a proto vybudí imunitní systém, který vyvolá v pokožce zánět. Pokožka potom pálí, bolí, svědí. Ale tyto reakce se vyskytují v menším množství.

Nejlepší je prevence. Když vím, že užívám léky, chránit se před sluníčkem, být ve stínu. Pigmentové skvrny na kůži se pak těžko odstraňují.
PharmDr. Zuzana Chrtková, vedoucí lékárnice BENU lékáren v Hradci Králové

Častější jsou fototoxické reakce, které se nemusí vyhnout vůbec nikomu, opravdu se vyskytují často. Pokud pacienti užívají léky nebo aplikují mastičky obsahující fotoaktivní látky, které při kontaktu se slunečním zářením vyvolávají zánět v kůži. Může se objevit zarudnutí, svědění, puchýřky i bolest. Pokožka je pálivá až spálená.

Čtěte také

Hodně známé jsou preparáty s obsahem ketoprofenu, což je účinná látka v v mastech a gelech, které se používají proti bolesti nebo zánětu kloubu. Ještě donedávna byly tyto mastičky volně prodejné, ale nyní jsou už vázané na recept právě z důvodu fototoxické reakce, kdy opravdu může dojít až k většímu poškození pokožky.

Tyto reakce jsou způsobeny přímo onou účinnou látkou v lécích, která je vystavena slunečnímu záření. Kromě zmíněného ketoprofenu to dělá spousta dalších léků, antibiotik lokálně aplikovaných nebo i celkově užívaných, antikoncepce.

Ženy, které užívají antikoncepci, by měly používat denní krémy s ochranným faktorem proti sluníčku, protože můžou vznikat pigmentové skvrny na tvářích a na obličeji, které se potom těžko odstraní. Jde to, ale hodně těžko. Základem je prevence, tedy používání denních krémů s ochrannými faktory.

Když už k alergické reakci dojde, jak máme pleť ošetřit?

Čtěte také

Nejlepší je samozřejmě prevence, když vím, že užívám léky. Mohou to třeba být i různé léky na deprese, epileptici užívají spoustu léků. také antidiabetika to mohou dělat. Pokud vím, že beru takové léky, opravdu je vhodné se chránit před sluníčkem, být ve stínu. Když jedu k moři používat opravdu tu nejvyšší ochranu, používat trička s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty.

Jakmile už jednou ony pigmentové skvrny vzniknou, pak je nutné používat kosmetiku, krémy, které postupně pleť zesvětlují.

Může to být ale i forma různých vyrážek, červených pupínků, zarudlé kůže. Je lepší nechat to bez ničeho nebo něčím natřít?

Čtěte také

Když už vznikne fototoxická reakce, tak to bych už řešila přímo s kožním lékařem. Protože to opravdu už mohou být ošklivé puchýřky, kdy to může skončit i léčením kortikoidní mastí. Dávají se antihistaminika, čili léky na onu alergickou reakci, aby se ztlumilo svědění a bolest.

Obecně po opalování je vhodné používat panthenol, který hezky pomáhá zregenerovat pokožku.

Celou kožní radioporadnu s PharmDr. Zuzanou Chrtkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související