Při správném pitném režimu se budete cítit mnohem lépe

17. říjen 2018

Je všeobecná známo, že pitný režim je důležitý. Hlavně se o pitném režimu mluví v létě…Ale neměli byste na něj zapomínat ani na podzim a v zimě! Problém je, že v chladu nemáme tolik žízeň a pitný režim můžeme právě nyní zanedbat. Správná míra je individuální. Pít je ale nutné pravidelně, často a po menších dávkách. Pokud to dodržíte, budete se cítit mnohem lépe. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Proč je nutné pitný režim dodržovat i v chladném počasí?

Pitný režim je zásadní věc v denním režimu člověka. V létě je dodržování pitného režimu paradoxně jednodušší, protože v horku máme přirozenou potřebu žízně. Ale pitný režim by neměl být zanedbávaný ani v období zvýšených výskytů chřipkových onemocnění. A to jsou právě podzimní a zimní měsíce. V tomto chladnějším období máme menší pocit žízně, ale stejnou potřebu tekutiny v organismu.

Jak to můžeme jednoduše kontrolovat?

V první řadě bychom měli vědět, kolik za den vypijeme. Je vhodné mít předem odměřené množství tekutiny, kterou bychom měli za den vypít. Ať už v PET láhvi nebo v karafě. Pokud toto odměřené množství během dne vypijete, je vše v pořádku. Připravené množství tekutin se ale musí pít postupně.

Proč to nemůžeme vypít najednou? Je to přeci jednodušší…

Pokud to najednou vypijete, najednou to také vyloučíte. Při větším množství vypité tekutiny se aktivují určité procesy v těle, které vás nutí se tohoto rychle získaného většího množství tekutiny rychle zbavit. Tělo pak rychle získané větší množství tekutiny nevyužije. Je to jako s květinou. Je nutné jí zalévat pravidelně, ale v malých dávkách. Pokud toto dodržíte, voda se distribuuje do všech tkání těla a neproteče ledvinami ven. A to je cíl. Tak má vypadat správné zásobování těla tekutinami. Zásadní ale je pít pestře. Vhodné je proložit různé druhy tekutin. Ochucené i neochucené minerálky, vodu, domácí limonády, čaje, můžeme si dát i trochu piva…

Tvrdí se, že bychom měli minimálně vypít litr až litr a půl vody denně. Je to míra pro všechny?

Je to individuální. Jiné množství vypije člověk, který váží 60 kg, jiné množství vypijeme při váze 100kg. Jinak také pije člověk, který se pohybuje v horkém provozu. V takto exponovaném prostředí můžeme vypít až 7l a stále máme pocit žízně. Naopak člověk, který pracuje v běžném provozu takový pocit žízně nemá a pije denně třeba pouze 2,5l.

Je přesto nějaký standard, podle kterého se můžeme trochu orientovat?

Standard je 1,5 až 2 l na den. To se zdá mnoho, ale když si to rozložíte v malých dávkách je to tak akorát. Pokud to dodržíte, získáte cennou zkušenost. Ucítíte, jak vaše tělo dobře funguje a budete se cítit lépe. Mnoho problému jako únava a bolesti v kloubech či bolest hlavy s dobře dodržovaným pitným režimem mizí a tyto komplikace se daří velmi dobře a elegantně vyřešit. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.