Při slově kapusta někomu naskočí husí kůže. To je škoda! Zkuste ji zapečenou s bramborami a sýrem

Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje. Kapusta se může dusit, vařit, zadělávat, smažit nebo zapékat. 

Doporučuje se ochucovat kapustu různými druhy koření. Nejčastěji se k ní používá římský kmín, černý, zelený, bílý i červený pepř (celý i mletý), česnek, koriandr, zázvor (sušený i syrový). Z kapusty se připravují polévky, přílohy k masům, kapustové karbanátky, kapustové bramboráky, kapustové závitky.

My vám dnes předkládáme výborný recept na zapečenou kapustu s bramborami a sýrem.

Suroviny:
5 velkých kapustových listů, 450g velkých brambor, 1 cibule, 300g mozzarelly,
3 lžíce čerstvých tymiánových nebo 2-3 lžičky sušeného, sůl a čerstvě mletý pepř, máslo na vymazání formy, 1 lžíce panenského olivového oleje,
anglická slanina (nemusí být)

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C.
Kapustové listy zbavíme řapíků, rozpůlíme a po jednom spaříme v kastrolku s vroucí osolenou vodou (každý list necháme ve vodě dvě minuty maximálně). Listy scedíme, ponoříme do ledové vody kvůli barvě, a osušíme na papírovém ubrousku.
Pak do vody na 2 minuty vložíme brambory a scedíme.
Část kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy.
A pozor - měly by přečnívat přes okraje. Pak vyrovnáme vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, osolíme a opepříme. Posypeme opečenou, na kostičky nakrájenou anglickou slaninou.
Pak dáme vrstvu cibule, tymiánu a mozzarelly. Opět osolíme a opepříme.
To vše zopakujeme ještě dvakrát - včetně listů kapusty.̌
Úplně nakonec kapustové listy překlopíme dovnitř, dobře přitiskneme a pokapeme olivovým olejem.
Formu postavíme do hlubokého pekáče, který naplníme horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečeme 60-70 minut doměkka. Nakonec odstraníme alobal a dopečeme dozlatohněda a dokřupava.

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. První zmínky z historie kapusty jsou ze středozemní kultury. Kapustu pěstovali již Egypťané, kteří znali jednoduché druhy kapusty. Dále se pak v historii lidstva kapusta objevuje koncem středověku.

Kapusta i zelí patří mezi naše české potraviny, které bychom měli více do jídelníčku zařazovat - zvláště v zimě a na jaře, kdy potřebujeme vitamin C, kterého mají obě zeleniny dostatek.

Hlávková kapusta se sice na českých polích pěstuje jen okrajově, ale uvidíte ji třeba na polích u Hradce Králové
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.