Při procházce kolem Kokotských rybníků se červenat nemusíte. Název pochází od kohouta

8. říjen 2022

Když se vydáte na výlet ke Kokotským rybníkům na Rokycansku v Plzeňském kraji, uvidíte krásnou panenskou přírodu. A vůbec vám při vyslovení jejich pojmenování nemusí být stydno. Na první pohled hanlivé označení rybníků má totiž úplně jiný význam, než byste si mohli myslet.

„Kokotsko byl název vesnice, která tady existovala přibližně dvě stě let a zanikla někdy ve 14. století,“ říká ředitel společnosti, která vlastní kemp v Ejpovicích a spravuje pozemky kolem Ejpovického jezera Michal Bíman. V této vesnici se podle historických pramenů nacházelo až 32 usedlostí. „Velikostí náměstí předčila ves možná i dnešní Rokycany,“ dodává Michal Bíman.

Kokotsko je podle něj historický název pocházející ze staročeštiny. „Jednalo se o staročeské označení kohouta, tudíž se nyní nacházíme v Kohoutově, kdybychom to přeložili do dnešního jazyka,“ vysvětluje ředitel společnosti.

V blízkosti Kokotských rybníků se pak nachází ještě jedno místo, jehož název může jednoho pobavit, jiného pohoršit. Jde o pramen Čůráček. „Označení může popisovat intenzitu výtoku pramene. Zřejmě působil na kolemjdoucí tak, že ze země v podstatě čůrá,“ domnívá se Michal Bíman.

Kokotsko

Celou lokalitou vede naučná stezka Kokotské rybníky, která návštěvníky seznamuje s historií místa i s rozmanitou faunou a flórou. „Po původní vsi tady zůstal Horní a Dolní kokotský rybník. Naučná stezka po zhruba dvou kilometrech tuto lokalitu opouští a vede na místní nejvyšší bod, kterým je Ostrý kámen, přezdívaný také Čertův kámen,“ popisuje Michal Bíman.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.