Při policejní akci Roadpol se řidiči setkají s kontrolami použití bezpečnostních pásů i autosedaček

5. duben 2022 07:45

Policisté po celé republice na tento týden naplánovali další dopravně bezpečnostní akci. Tentokrát se zaměřují na to, jestli jsou lidé správně připoutaní a to včetně dětí v autosedačkách. V Královéhradeckém kraji kontrolují v těchto dnech tuhle problematiku desítky hlídek. 

Čtěte také

Okrajová část Náchoda, nedaleko základní školy Plhov. Hlídka policie tady zastavuje vytipovaná auta. První z policistů kontroluje nezbytné formality a dává řidičům takzvaně dýchnout.

Druhý člen hlídky se mezitím zaměřuje na bezpečnostní pásy a dětské autosedačky. „Vzorně připoutaní jsou všichni. Tak to máte od nás velikou pochvalu. Mějte se hezky, na shledanou."

Čtěte také

V tomhle případě měla žena všechny čtyři své děti upoutané v autě správně, problémy tady v tom místě policisté nezjistili ani u dalších řidičů.

Právě s takovým typem kontrol se lidé mohou tento týden setkávat častěji, podle policisty Miroslava Mervarta jde o celorepublikovou akci a účastní se jí příslušníci dopravní i pořádkové policie. „Budou se soustředit právě na použití zádržních systémů a to zejména na bezpečnostní pásy, aby byli řidič i spolujezdci řádně připoutáni. A potom, pokud budou přepravovány mladší osoby, tak aby měli buď podsedák nebo případně autosedačku."

Čtěte také

Miroslav Mervart zároveň připomíná, že řada rodičů sice má kvalitní autosedačku a v ní dítě upoutané, ovšem nesprávným způsobem. „Ještě se často zapomíná na to, že děti jsou do sedačky hodně oblečené a potom může při nárazu dojít k tomu, že se dítě z autosedačky vlastně vyvlékne."

Policejní akce Roadpol potrvá do pátku, v Královéhradeckém kraji se do ní podle vyjádření zástupců krajského ředitelství zapojí desítky hlídek.

Spustit audio

Související