Při otřesu v karvinském dole zahynuli dva polští horníci

23. listopad 2008
Zprávy , Zprávy

Otřes v Dole Karviná si v noci na dnešek vyžádal dvě lidské oběti mezi horníky. Oba byli polské národnosti a pracovali pro dodavatelskou organizaci těžební společnosti OKD. Další tři lidé byli lehce zraněni. Ostatní pracovníci jsou v pořádku, z dolu je evakuovali báňští záchranáři. Otřes o síle až 3,5 stupně Richterovy škály pocítili i lidé žijící v několik kilometrů vzdáleném okolí dolu.

"V závodě ČSA Dolu Karviná došlo v noci na dnešek k důlnímu otřesu, při kterém byli smrtelně zraněni dva horníci. Další tři pracovníci utrpěli lehká zranění. Všichni lidé, kteří v tu dobu pracovali v zasažené oblasti, byli bezpečně evakuováni. V tuto chvíli jsou na dole odborníci z Obvodního báňského úřadu v Ostravě a policie a šetří příčiny té události," řekl mluvčí důlní firmy OKD Ladislav Sobol.

Silný otřes zaznamenala i řada obyvatel nedaleké Orlové. Evropsko-středozemní seismologické centrum na svém webu uvádí otřesy o síle 3,7 stupně Richterovy škály zaznamenané v sobotu v 23:27 v hloubce dvou kilometrů. Údaje Geofyzikálního ústavu Akademie věd hovoří o otřesech o síle 3,5 stupně v hloubce deseti kilometrů.

Podle geofyzika Zdeňka Kalába z Ústavu geoniky Akademie věd jde většinou vždy o důlní otřes a přirozené otřesy půdy v této oblasti jsou spíš výjimečné: "V současné době je tato přirozená seizmicita na velice nízké úrovni, řekněme v podstatě žádná. Protože je zcela přitlumena tou důlní činností a důlními otřesy, kdy v masivu dochází k překročení určitých mezních stavů a k uvolnění energie. A jedním z jejích projevů jsou vibrace, které mohou být přenášeny až na povrch a pociťujeme je jako takzvané povrchové záchvěvy."

Letos zahynulo při neštěstích v dolech OKD podle dostupných informací sedm lidí. Poslední podobné neštěstí se stalo 17. července, kdy v závodu Staříč Dolu Paskov zavalila dělníka hornina uvolněná z nadloží. Týden před tím v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva záchranáři.

Důl Karviná vznikl sloučením původního Dolu ČSA a Dolu Lazy ke dni 1. 4. 2008. Sídlo se nachází 25 kilometrů severovýchodně od Ostravy.

autoři: Artur Kubica , kbr , Miroslav Panuška
Spustit audio