Při obnově fasády zámku v Adršpachu na Náchodsku našli řemeslníci unikátní renesanční fresku králů

10. červenec 2021 10:04

Tentokrát nebude naším cílem známé skalní město v Adršpachu, ale místní zámek. Právě tam totiž při obnově památky za přibližně 8 milionů korun našli řemeslníci unikátní malbu. Nález naznačuje, že měl zámek v minulosti větší význam než se doposud uvádělo. 

Nález každopádně pozdrží další práce, které se ale netýkají jen samotné památky, ale také jejího okolí.

„Takže tady máme jednoho krále a tu je vidět druhý král. V rámci restaurátorských průzkumů sondážních prací se objevila tato renesanční figurální malba," říká Lucie Hurdálková, která má na starosti technický dozor na zdejší stavbě.

Čtěte také

Díváme se na fresku, které by si na první pohled možná ne každý všiml. Dá se předpokládat ještě podobný nález na jiném místě zámku?
„Domníváme se, že figurální malba zde bude ještě několikrát, protože jsme vůbec nepředpokládali, že renesanční zámek, který tady dříve stával, že byl až takovým způsobem ceněný. Mysleli jsme, že šlo jen o letní sídlo. A díky objevu této figurální kresby je evidentní, že to byl honosnější objekt."

„Potom následovala barokní úprava, která zapříčinila, že figurální malba na fasádě byla zaházená omítkou a zakonzervována."

Při obnově fasády zámku v Adršpachu našli řemeslníci renesanční fresku

Díky nálezu se jistě práce na zámku trochu zdrží. Musí se postupovat trochu jinak, než bylo původně v plánu?
„Samozřejmě, protože úzce spolupracujeme s Národním památkovým ústavem. Dá se říct, že jsme se domluvili, že se opravdu navrátíme k prapůvodnímu charakteru objektu tak, aby to bylo na úrovni. Ne, aby to byl nějaký slepenec."

Čtěte také

Jak bude tedy nakonec stavba vypadat? Zatím je zámek zakrytý lešením?
„To se ještě přesně neví. Do 14 dnů by tady měly být dva vzorky barvy olivínu a následně se vedení obce rozhodne, jestli bude fasáda zelená nebo okrová."

Více by nám k tomu mohla říct nezávislá starostka Adršpachu Dana Cahová. Pro jakou barvu by ona osobně byla?
„Na jednu stranu bych byla pro okrovou barvu, která tady byla, protože člověk na ni už byl zvyklý. Ale až bude ten olivín, uvidíme, jak to bude vypadat. Protože mě zelená docela děsí."

Při obnově fasády zámku v Adršpachu našli řemeslníci renesanční fresku

Proměnou ovšem neprochází jen fasáda, ale také okolí zámku.
„Připravujeme novou zahradu. Je pravda, že ji tedy neděláme úplně celou. Chybí tu herní prvky pro děti i altán. Ale nešlo to udělat všechno najednou."

Obnova zámecké zahrady v Adršpachu na Náchodsku bude dokončena ještě v letošním roce. Průčelí zámku bude zářit novotou na jaře příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související