Při kojení se maminka s miminkem učí jeden od druhého, říká laktační poradkyně Eva Kuběnová

7. únor 2019

„Kojení je přirozená záležitost, od které jsme ale trochu ustoupili,“ tvrdí Eva Kuběnová.  Maminka musí vnímat instinkty, které vysílá její dítě. „V tom jí pomáháme,“ ubezpečuje sestra z Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Je potřeba si uvědomit, že dítě nedostává v prvním půlroce života jinou výživu, než mateřské mléko. Proto by mělo být kojeno, kdykoli si řekne, pije totiž na žízeň i na hlad. Navíc na základě kojení se tvoří mateřské mléko. Podle slov Evy Kuběnové platí, že poptávka je rovna nabídce.

Ne všechny informace, které si maminky nasbírají, jsou pro ně důležité. „Dočtou se i spoustu věcí, které nejsou pravdivé a ty jim přivodí stres,“ je přesvědčená Eva Kuběnová, která loni na podzim získala ocenění za dlouhodobou podporu kojení. Mezi bludy patří např. názor, že mléko maminky může být hladové a řídké.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.