Při flirtu může zajíček skolit lovce. Omeletky Haliny Pawlowské

8. květen 2021

Omeletky Haliny Pawlowské jsou dnes naplněné pikantní náplní a tou je flirt. Víte, že až do poloviny 18. století bylo anglické slůvko flirt slovesem a znamenalo „třepetat se, škubat sebou“?

Jednoho dne při shromáždění londýnské smetánky obletovalo několik mužů jistou mladou dámu, jež k nim vysílala zářivé úsměvy a při hovoru nepřestávala laškovně povívat vějířem. Lord Chesterfield, který ji sledoval, uštěpačně utrousil: „Ta se očividně třepotá,“ čili flirtuje. Tak se slovo v novém významu dostalo do běžné řeči.

Flirt může začít i plivnutím

Halinu Pawlowskou zajímalo, jak flirtuje její kamarádka Martina Hudečková. „Když jsem byla hodně mladá, tak flirt byla moje disciplína. I později jsem dokázala flirtovat, aniž by k něčemu došlo. A jen co zhubnu 40 kilo, jdu do toho neohroženě,“ řekla se smíchem Martina Hudečková.

Víte, že v jedné africké zemičce je první na tahu při flirtu žena? Musí si vyčíhat, kudy ten, kterého si vybrala, přesně chodí. Potom najde strom, pod kterým určitě projde. A plivne na něj. Pokud se trefí, muž to musí považovat za projev náklonnosti a musí si tu ženu zvolit jako svou družku. A prý tam holčičky trénují plivání od svých dvou let a některé doufají, že doplivnou až do Ameriky!

Brambory s lososovým dipem

„Flirt je lov, při kterém může zajíček skolit lovce.“ řekla kdysi režisérka Laurie Anderson.

A co dobrého uvařit k flirtování? Třeba brambory ve slupce v alobalu. "Dip připravíte mimo jiné z lučiny a smetany. Patří tam i nakrájený losos. Nekrájím ho na maličké kousky, stačí pěkné proužky a zaručuju vám, že tahle kombinace pečených brambor s lososovou náplní je strašně dobrá.“

V Omeletkách uslyšíte příběh Radima Horáka 'Moje první a poslední lekce jógy' a také povídku Haliny Pawlowské 'Panebože, proč?' Jitka Zelenková se s vámi podílí o názor na odhalování. A Halina Pawlowská nabídne podrobný recept na pečené brambory s lososovým dipem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související