Při Dni sousedů se za nevšedním příběhem a s milým pozváním vydáme na novou rozhlednu do Roprachtic

28. květen 2021 08:54

Na poslední květnové dny se mnohde už tradičně připravuje Den sousedů. Svátek všech, kteří žijí vedle sebe a chtějí tvořit tolik potřebnou a užitečnou pospolitost. V krkonošských Roprachticích už mají sousedé nepřehlédnutelný památník.

Čtěte také

A protože léto je dozajista za dveřmi, a jedna z našich nejkrásnějších a nejnovějších rozhleden zvaná U borovice, už je otevřena, zastavila se u ní s majitelem Františkem Hubařem reportérka Eliška Pilařová.

Kam v křestním listě rozhledny U borovice pohlédneme, tak vidíme místní kmotry.
„Návrh zpracovávala moje sousedka, místní rodačka paní Sůvová. Splnil se jí tak sen, protože říkal, komu se podaří vyprojektovat rozhlednu. Dali jsme jí jen nějaké základní parametry, které jsme chtěli, aby stavba měla."

„Chtěl jsem tady postavit rozhlednu, která by zapadala do krajiny. Dřevo mám z vlastního lesa, nějakých sedm let jsem sbíral kámen tady z bouraček. Poslední zbytek, který jsem potřeboval a neměl, tak mi věnoval obecní úřad v Roprachticích."

Stoupáme po schodech, už jsme téměř nahoře a nejsme ani zadýchaní. Schody mají totiž úžasný sklon a jsou velice pohodlné. Takže také speciální projekt.

„Tvůrcem je místní tesař a kovář, můj soused. To je dílo jeho a jeho tatínka. A před vstupními dveřmi mi udělal mříž, které je také krásným uměleckým dílem. Rodina Pacholíkových se na stavbě rozhledny velmi významným způsobem podílela."

Tedy kompletně místní práce

„Z největší části. A máme tady jednu velmi zajímavou věc. Všimněte si papírového modelu rozhledny. Přinesl mi ho mladý hoch, ještě školou povinný žák, při slavnostním otevření rozhledny. Udělal ho jako vystřihovánku pro děti v přesném měřítku se všemi detaily okýnek."

Čtěte také

„A ještě jsou na spodní straně napsané základní informace o rozhledně. Ten hoch pochází ze zdejší rodiny kolářů, kde vyrábí slavné vlčky v Roprachticích."

Tedy v Roprachticích neznají, co je to závist? Připadá mi, že všichni sousedé a místní panu Hubaři drží palce.
„Já si myslím, že je úžasné, když je člověk sám, že může přijít k sousedům a požádat o pomoc. Potřeboval jsem složit kámen, zavolal jsem a oni přišli. Místní hasiči mi pomohli v době, kdy jsem to nejvíc potřeboval. A věřím, že lidé, kteří tady bydlí, tak prostě mají k rozhledně vztah."

„Dokonce do návštěvní knihy, která je nahoře na rozhledně, někdo napsal, že má problém, když vysvětluje Pražákům, že tady tato věž nestojí 300 let."

Roprachtice - rozhledna U Borovice

Umím si představit, jak na čestnou vstupenku se všichni sousedé a spoluautoři rozhlížejí z rozhledny.
„Den před otevřením tam nahoře všichni byli. A byl velmi krásný výhled. V době, kdy jsme potom otevírali, bylo vidět asi na pět metrů, pršelo a bylo po kotníky bláta. Přesto přišlo asi 700 lidí."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související