Přezouvání aut. Pneuservisy na Trutnovsku nabírají posily, prodlužují otevírací doby a zvyšují ceny

14. říjen 2022 07:57

Pokud ještě nemáte rezervovaný termín na přezutí zimních pneumatik, určitě si do servisu zavolejte. Objednávek přibývá a čekací doby se prodlužují. Přitom už 1. listopadu musí mít všichni přezuto letní obutí za zimní. Tedy pokud jedou po silnici se souvislou vrstvou sněhu či ledu nebo se pohybují v horském úseku, kde jsou zimní pneumatiky povinné. 

Čtěte také

Pan Milan právě dorazil do pneuservisu. Auto už tady má nachystané. „Napadne sníh a potřebujeme se dostat k baráku. My totiž bydlíme na kopci.“

Tibor, pracovník pneuservisu, právě mění přezují u jednoho osobního automobilu. „Nejdříve se musí dát vůz na hever, pak se to zvedne. Některá kola, která už jsou vyměněna, jsou v kompletu, tak se musí vyvážit a dofouknout.

Zatímco jedno auto je už téměř přezuté, další už čeká venku. „Práce je teď hodně. A jak se bude ochlazovat a začne mrznout, tak jí bude ještě čím dál víc.

„Jedeme od rána do večera na tři stání. Snažíme se vyhovět všem zájemcům. Ale samozřejmě s blížícím se 1. listopadem to bude čím dál tím víc náročnější," říká Pavel Kraus, spolumajitel pneuservisu.

Právě nahlíží do kalendáře, který je už ale v podstatě úplně plný. „Denně máme něco kolem 80 telefonátů, co se lidé objednávají na přezutí gum.

Čtěte také

Teploty zejména v noci a k ránu klesají už hodně nízko. Tedy potřeba zimních pneumatik je již určitě na místě. „Je dáno, že průměrná teplota 7 stupňů Celsia za 24 hodin už udává, že by se mělo přezout na zimní pneumatiky.

Když nahlížíme do skladu pneumatik, ten je plný. Je tedy dostatek všech druhů a typů gum? „V tuto chvíli je dostatek pneumatik. Ale samozřejmě ten stav se bude snižovat, až může začít být problém. Ceny energií stouply, takže jsme museli reagovat i my zvýšenou cenou za přezutí. I cena pneumatik stoupla zhruba o pětinu, dodává Pavel Kraus.

Pracovníci pneuservisů předpokládají, že plno práce s přezouváním automobilů budou mít nejméně do poloviny listopadu.

Spustit audio

Související