Prezident si prohlédl továrnu Petrof, zasadil lípu a debatoval s občany Jičína a Náchoda

18. duben 2014

Prezidentská návštěva Královéhradeckého kraje dnes končí. Miloš Zeman zamíří do Broumova. Včera prezident navštívil loňskou Vesnici Královéhradeckého kraje Holovousy a následně Jičín a Náchod. Dopoledne si ale ještě stihl prohlédnout hradeckou továrnu tradičního výrobce pian Petrof.

Firemním muzeem provedl prezidenta Jan Petrof. Miloš Zeman se také podíval do výrobní haly, kde pozdravil zaměstnance.

„Pracujete ve slavné firmě, která je známá po celém světě, a že ta firma nedělá bomby, nedělá granáty, nedělá tanky, nedělá něco, co zabíjí lidi, ale co dává lidem radost,“ řekl.

V Holovousech čekala na historicky první návštěvu prezidenta zhruba stovka lidí, mezi nimi i 86letá Olga Šťovíčková. „Těšíme se na něj, no jistě. To je událost. Protože tady už je na co se podívat. “

Miloš Zeman strávil v Holovousech necelou půlhodinu. Vesnice ho přivítala koláčky, které upekly místní ženy. Prezident debatoval s lidmi a před obecní úřad zasadil lípu.

V Jičíně si Miloš Zeman prohlédl zámek, setkal se se zastupiteli a poobědval se starosty měst a obcí Jičínska. Pak zhruba 50 minut debatoval s občany.

Prezident debatuje s lidmi na Valdštejnově náměstí v Jičíně

„Máte rozbité silnice druhé a třetí třídy, ale ve Státním fondu dopravní infrastruktury je 70 miliard korun. Ale protože není hotová projektová příprava a výkup pozemků, tak těch 70 miliard leží a není využíváno,“ poznamenal prezident.

V 16 hodin a 25 minut odjela prezidentská kolona z Valdštejnova náměstí v Jičíně a ve čtvrt na šest dorazila na Masarykovo náměstí v Náchodě. V diskusi se lidé prezidenta ptali například na zdravotnictví nebo na těžbu břidlicových plynů. Miloš Zeman řekl těžbě jasné ne.

Poté se setkal s představiteli Náchoda a povečeřel se senátory a poslanci zvolenými v Královéhradeckém kraji.

Prezident ve firemním muzeu Petrof
autoři: ova , Jiří Fremuth
Spustit audio