Prezident Polska udělil Rytířský kříž Řádu za zásluhy Františku Molíkovi z Náchoda

26. květen 2019

Ředitel náchodského jednatelství Krajské hospodářské komory František Molík převzal Rytířský kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku, který mu udělil prezident Polské republiky Andrzej Duda. Romana Pacáková se za panem Molíkem do Náchoda vydala, aby si s ním popovídala nejen o tomto mimořádném úspěchu, ale především o jeho práci.

O udělení vyznamenání za rozvoj česko-polské spolupráce u příležitosti 100. výročí Polského státu rozhodl prezident Polské republiky Andrzej Duda již 25. října 2018. K slavnostnímu vyznamenání Františka Molíka rytířským křížem Řádu za zásluhy o Polskou republiku došlo 27. března 2019 ve Wroclavi ve sloupové síni úřadu Dolnoslezského vojvodství, kde je předával jménem prezidenta PR Dolnoslezský vojvoda pan Pawel Hreniak.

Polský Rytířský kříž Řádu za zásluhy pro Františka Molíka z Náchoda

Na návrh partnerů z polské hospodářské komory tak byla tímto vysokým vyznamenáním oceněna dlouholetá aktivní práce Františka Molíka při rozvoji přeshraniční česko-polské spolupráce.
František Molík se v Náchodě narodil a jak sám říká, mnozí Češi žijící v tomto hraničním městě mají k Polákům na druhé straně hranice velmi blízko. Nejen, že je to coby kamenem dohodil, ale lidé z obou stran hranice byli vždy v kontaktu, přátelili se, obchodovali spolu a spolupracovali.

František Molík vzpomíná, že mu bylo 17 let, když v Polsku navázal svá první přátelství. Jak šel čas, bylo někdy líp a jindy hůř. Hranice byla otevřená i neprodyšně uzavřená. Ale i v těch špatných časech si lidé vždy přes všechna rizika cestu k sobě našli.

I ve 21. století potkáte renesančního člověka. O Antonínu Křížovi z Náchoda to platí stoprocentně

Antonín Kříž ve svém ateliéru - triptych Náchod - střední část

V mládí byl Antonín Kříž úspěšným atletem a v hodu kladivem patřil k československé špičce. Sportu zasvětil celý svůj život také jako učitel tělocviku na náchodské Střední škole stavební. Ale kromě toho se léta věnuje historii svého města. 

Bylo tedy logicky rozhodnuto, že jednatelství Krajské hospodářské komory pro styky s Polskou republikou bude v Náchodě. Jeho ředitel František Molík za ta léta, co se rozvoji česko-polské spolupráce věnuje, udělal už mnoho pro lidi, kteří chtějí v Polsku podnikat nebo s tamními firmami a podnikateli spolupracovat. A také obráceně, v tomtéž je nápomocen také lidem z Polska, kteří mají tyto záměry u nás.

Je k tomu potřeba dokonalá znalost legislativy a podnikatelského prostředí na obou stranách. Ale také výborná znalost mluvené i psané polštiny. Tu se František Molík naučil přirozeným způsobem už v mládí, vždyť je v kontaktu s Poláky celý život. A je mu trochu líto, že pokud jde o jazyk, Češi a Poláci si stejně, jako třeba Češi a Slováci, rozumí čím dál méně.

Lidem, kteří chtějí v Polsku podnikat, doporučuje začít sháněním informací. Rád každému, kdo se na něj obrátí, pomůže zorientovat se v té dosti složité problematice. Je to vždy mnohem méně starostí, než potom dávat do pořádku následky špatných rozhodnutí.

Polský Rytířský kříž Řádu za zásluhy pro Františka Molíka z Náchoda

Udělení polského rytířského řádu František Molík vnímá nejen jako ocenění své práce, ale i jako poctu pro svůj rodný Náchod a také Královéhradeckou hospodářskou komoru.

„Na ocenění mají svůj podíl všichni, s kým jsem spolupracoval a spolupracuji. Děkuji všem Polkám a Polákům, se kterými se pracovně i soukromě setkávám i kolegům z Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego za to, že mě na vyznamenání navrhli," reagoval skromně a s vděkem František Molík při slavnostním předávání vyznamenání.

Frantiček Molík má za práci pro rozvoj česko-polské spolupráce nejen zmíněný rytířský kříž od polského prezidenta, ale také vyznamenání od vlády a ministra průmyslu PR, které dostal za spolupráci v oblasti hospodářství a hospodářských komor už v roce 2015.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.