Prevoz peňazí cez česko-slovenské hranice

18. březen 2003

Vo vyspelých krajinách Európy sa vyššie sumy peňazí prevádzajú bezhotovostne, bankovým prevodom. Česi a Slováci si už postupne na to tiež privykajú. Avšak môže sa stať, že potrebujeme peniaze previezť z jednej republiky do druhej veľmi rýchle. Akú sumu peňazí môžeme z Českej republiky vyviezť alebo doviezť bez toho, že by sme to niekomu oznamovali?

Podľa českej právnej úpravy je to do 350 tisíc korún. Nad túto sumu už musíme splniť oznamovaciu povinnosť. Avšak pozor, nejde len o hotové peniaze, ako vysvetľuje tlačový hovorca českého generálneho riaditeľstva ciel Jiří Barták:

"Cestující je povinen písemně oznámit celnímu úřadu dovoz a vývoz:
- platných bankovek a mincí,
- cestovních šeků,
- peněžních poukázek směnitelných za hotové peníze.

A to v české i cizí měně, pokud jejich úhrnná hodnota přesahuje 350 000 korun. Pokud celník nalezne u cestujícího nepřihlášené finanční prostředky, dotyčný cestující se vystavuje sankcím. Dokonce se může stát, že mu bude předepsána pokuta až do výše převážené částky. Rozhodně se tedy vyplatí peněžní prostředky nahlásit."

Samozrejme, že by sme mali tiež poznať právnu úpravu štátu, kam tieto prostriedky chceme previezť. Nás zaujíma Slovensko, vzhľadom na úzke rodinné a priateľské väzby sa skutočne môže prihodiť, že potrebujeme nejakú väčšiu sumu rýchle presunúť a banky sú na naše momentálne potreby príliš pomalé. Existuje síce možnosť expresného doručenia peňazí do niekoľkých hodín, ale za túto exkluzívnu službu je treba samozrejme veľmi slušne zaplatiť.

Takže, pri prevoze peňazí cez hranice na Slovensko alebo zo Slovenska treba vedieť, že podľa slovenskej úpravy bez ohlásenia môžeme prevážať sumu do 150 tisíc slovenských korún, teda o hodne menej než to povoľuje česká strana. Pokiaľ si však splníme oznamovaciu povinnosť, výška prevážanej sumy nie je nijako obmedzená.

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu