Prevence zachraňuje životy. V Brně vzniká nový pavilon, pomoct by mohl desetitisícům lidí ročně

13. červenec 2021

Česko patří mezi země s dobře fungujícími screeningovými programy onkologických onemocnění. Vyplývá to z hodnocení analytiků britského časopisu The Economist. Prevence je při léčbě zhoubných nádorů zásadní. A tuzemští odborníci se ji neustále snaží zlepšovat.

Milana Šachlová, primářka gastroenterologického oddělení z Masarykova onkologického ústavu v Brně, právě provádí kolonoskopii. Během pár desítek minut poznává, že pacient rakovinu nemá. Zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku patří v Česku mezi nejčastější, ročně jich doktoři diagnostikují přibližně 7700. Řadě problémů se dá přitom předejít.

Milana Šachlová, primářka gastroenterologického oddělení z Masarykova onkologického ústavu v Brně

Nejdříve se objeví polyp, ten roste, pak vznikne malý, nejprve nezhoubný nádorek, prodělává přeměnu… Může to trvat šest až osm let, takže máme poměrně dlouhou dobu na to, abychom polyp našli, odstranili a k rakovině nedojde.“

Na screeningové vyšetření tlustého střeva a konečníku má bezplatně nárok každý, komu je přes 50 let. Kromě kolonoskopie je možné podstoupit i testy, které zjišťují krvácení do stolice. „A máme grant s Masarykovou univerzitou, kde chceme zjistit, zda by nám jiná laboratorní metoda z krve nemohla dát lepší informaci než testy,“ zmiňuje primářka Milana Šachlová.

Klinická onkoložka Markéta Palácová

Screening a nové léčebné metody

Na jiném místě Masarykova onkologického ústavu právě v jedné z ambulancí klinická onkoložka Markéta Palácová kontroluje pacientku. Specializuje se na rakovinu prsu. U tohoto onemocnění byl v Česku plošný mamografický screening u žen od 45 let zahájený v roce 2002. Od té doby počet diagnostikovaných zhoubných nádorů vzrostl, úmrtnost ovšem poklesla. A přesně tak by měly screeningové programy fungovat.

Na těchto datech se podílejí dvě věci: screening a nové léčebné metody,“ domnívá se onkoložka. Podle této zkušené lékařky je důležité především lidi přimět, aby na preventivní prohlídky chodili. I ona ale vidí velký potenciál ve zlepšení rozborů krve.

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda nad plány nového pavilonu

V Brně vzniká pavilon zaměřený na prevenci

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda potvrzuje, že prevence je při léčbě rakoviny stěžejní. Proto je v plánu víc než půlmiliardová investice do stavby pavilonu prevence. „Budoucnost onkologie je o prevenci. Víc než 50 procentům úmrtí na nádorová onemocnění se dá prevencí předejít!“ upozorňuje.

Chceme tam přemístit naše dosavadní screeningové programy, zvýšit jejich kapacitu a vybudovat nové screeningové programy. Chceme tam umístit také centrum primár prevence, to je velmi důležitá věc,“ shrnuje Marek Svoboda. Pavilon má podle aktuálních plánů začít fungovat za pět let, pomáhat by prý měl desetitisícům lidí ročně.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související