Prevence a léčba nádorových onemocnění u zvířat pohledem veterinářky MVDr. Vlaďky Teplé

11. červen 2020

Závažná onemocnění, jako jsou nádorová, se nevyhýbají ani zvířatům. Jaké metody se používají k vyšetření? Je léčba finančně dostupná? Jaké možnosti má současná veterinární medicína? Často majitelé zvířat z důvodu prevence rakoviny uvažují o kastraci, hlavně u samic, fen a koček. Jaká jsou pro a proti?

Veterinární lékařka MVDr. Vlaďka Teplá v naší radioporadně na téma: léčba nádorových onemocnění u zvířat.

Čtěte také

Základem naší práce je konzultace stavu pacienta, možnosti diagostiky a léčby a diskuze ohledně prognózy.

V dnešní době máme vždy několik možností, jakou léčbu zvolit a pro majitele často není jednoduché se v zástupu nejednotných informací správně zorientovat.

Každý pacient a jeho páníček má navíc často individuální požadavky k přístupu, prognóze a typu léčby. Jsme tu pro vás, abychom vymysleli smysluplné řešení s hlavním cílem - na prvním místě je vždy snaha o plnohodnotné prodloužení kvalitního života vašeho zvířátka.

Diagnostika

V diagnostice nádorových chorob postupujeme dle nejnovějších poznatků ve veterinární medicíně.

Čtěte také

Kromě základních vyšetření (základní hematologie, biochemie krve, ultrazvuk a rentgen) hojně využíváme moderních molekulárních a genetických metod, zejména ve spolupráci s certifikovanými zahraničními laboratořemi.

Kromě toho spolupracujeme s veterinárními výzkumnými ústavy, což nám dává možnost být v diagnostice některých onemocnění o krok kupředu. Jedině přesná diagnóza může být základem pro správnou léčbu.

V léčbě nádorových onemocnění máme následující možnosti:

Chirurgická léčba
Pokud lze daný nádor řešit chirurgicky, je tato volba většinou na prvním místě.

Asi nejčastějším typem nádoru, který operujeme, jsou nádory mléčné žlázy u feny, kde se provádí zákrok tzv. mastektomie.

Běžící pes je plný radosti

Dalším častým onemocněním, které se většinou léčí chirurgickým odstraněním jsou například: mastocytom u psa a jiné kožní nádory u psů a koček, nádory kostí a čelisti, nádor sleziny u psa a některé další nádory v břišní dutině u psů a koček.

Chemoterapie
K léčbě chemoterapií přistupujeme u pacientů, kde chirurgická léčba nelze provést, nebo z důvodu rizika tvorby metastáz.

Čtěte také

Nejčastějším doporučením, kde můžeme pouhou chemoterapií prodloužit kvalitní život i o několik let je lymfom u psa a některé typy leukémie u psa.

Zásadní vliv na kvalitní prodloužení života má ale i u nádoru kosti u psa (tzv. osteosarkom), agresivních nádorů mléčné žlázy u psů a koček a spoustě dalších onkologických onemocnění.

Chemoterapie zvířecích pacientů probíhá velice odlišně od chemoterapie lidí a není tak spojena s velkým počtem nežádoucích účinků.

​Radioterapie / ozařování
Radioterapie je vhodná metoda léčby u některých onemocnění, kde chirurgie ani chemoterapie nemusí stačit ke stabilizaci onemocnění.

Jana Kudyvejsová a MVDr. Vlaďka Teplá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Typicky se jedná například o různé typy sarkomů u psa, postinjekční (postvakcinační) sarkom u kočky a většinu nádorových onemocnění v dutině ústní u psa a kočky (melanom, skvamocelulární karcinom, fibrosarkom a jiné).

Léčba radioterapií však může být finančně nákladnější a vyžaduje návštěvu specializovaného pracoviště.

Celou radioporadnu s MVDr. Vlaďkou Teplou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související