Přestože je zima v plném proudu, musíme myslet na ovocné stromy

24. leden 2015

Aby v létě dobře rodily, je nutné provést jejich zimní řez. Optimální období je sice únor, dobré je ale, připravit si už teď a překontrolovat potřebné zahradnické nářadí a hlavně vědět, jak na to.

S tímto dotazem se redaktorka Jana Tomková obrátila na odborníka Josefa Helmicha.

"Většina lidí si myslí, že když ořeže stromy, tak je to v pořádku. Ale každý strom potřebuje své. A právě na zimním řezu záleži nejen úroda, ale i kvalita ovoce. Proto děláme praktické ukázky řezu stromů", říká Josef Helmich.

Zahrádkář, který chce o své stromy vzorně pečovat, by se tedy měl řez naučit, nebo se obrátit na odborníky a nechat si stromy prořezat.

Čtěte také

"Ano, to bych rozhodně doporučoval. Jde také o částečnou ochranu proti různým houbovým chorobám. Protože když je strom vzdušný a dobře prořezaný, tak houbové choroby se tam těžce ukáží. Sluníčko, které je lékem nejen pro lidi, ale i pro stromy, pomáhá i proti těmto chorobám", vysvětluje Josef Helmich.

Prořez větví

Strom po řezu je nutné ošetřit

"Co se týká řezných ran, tak doporučuji, u ořezaných větví o průměru do jednoho centimetru, tak to má strom schopnost sám zacelit. Větší řezné rány natřeme latexem nebo balzámem, aby se do nich nedostaly nákazy. Protože strom tím potom trpí", říká Josef Helmich.

Důležité je také vědět, kdy se mají stromy řezat

"Jinak se řežou ořešiny, jinak broskve, meruňky. V jiném období pak jádroviny. I toto je velmi důležité. Když se strom řeže ve správném časovém období, tak si dokáže poradit i sám", dodává Josef Helmich.

autor: TK
Spustit audio