Přestavba domu od Jana Kotěry v Hradci Králové budí vášně. Podle aktivistů ho soukromník zničí.

28. červenec 2015

Rohový dům nedaleko Muzea východních Čech v Hradci Králové by se měl už koncem srpna proměnit v nové informační centrum. To vznikne v místě, kde byla dříve pobočka městské knihovny. Současně ale v této budově na Eliščině nábřeží soukromník přestavuje podkroví na půdní byty. Podle aktivistů bez povolení.

Aktivisté z Kruhu pro občanskou společnost se bojí toho, že soukromník poslední hradeckou budovu architekta Jana Kotěry z 20. let minulého století zničí a historicky znehodnotí.

Dělníci se na střeše domu nedaleko Muzea východních Čech přitom objevili už začátkem července. Stavební povolení ale zatím nemají. V tuto chvíli totiž ještě není uzavřené stavební řízení.

Aktivisté tvrdí, že změní sklon střechy, nelíbí se jim ani pásová okna v průčelí budovy, která mají vzniknout. Ve svém vyjádření se odkazují na historika architektury Ladislava Zikmunda-Lendera, podle kterého přestavba zamezí tomu, aby byla budova prohlášena kulturní památkou.

To však nutně neznamená, že je přestavba nelegální. Ne na všechny práce totiž dělníci povolení potřebují. Celá přestavba je navíc pod pečlivým dohledem úředníků.

Přestavba domu od Jana Kotěry v Hradci Králové budí vášně. Podle aktivistů ho soukromník zničí.

„Obhlídky jsou poměrně intenzivní. Není to tak, že bychom se tomu nevěnovali a nevěděli bychom, co se na tom místě děje. Z naší strany je zatím vše v pořádku,“ říká za hradecký magistrát Magdaléna Vlčková.

Aktivisté tomuto vyjádření moc nevěří. Naopak tvrdí, že ještě minulý týden měli informace, že na stavbě žádná kontrola nebyla. A proto už podali podnět k odstranění stavby a další právní kroky budou následovat.

„My prozatím napadneme územní souhlas, který byl vydán podle všeho protizákonně. Památkáři vznesli nějaké podmínky, a pokud je vznesou, tak není možné vydat územní souhlas, ale pouze územní rozhodnutí,“ říká Aleš Dohnal z Kruhu pro občanskou společnost.

Památkáři situaci také sledují. Prozatím nezjistili žádný přestupek.

autoři: ova , msk
Spustit audio