Přesně před sto lety proběhlo v Československu první sčítání lidu. To letošní začne za měsíc

Zhruba za měsíc začne v České republice sčítání lidu. Koná se jednou za deset let a na našem území má už poměrně dlouhou historii. Pravidelné soupisy obyvatelstva začala v 18. století dělat už Marie Terezie, na tradici z dob monarchie pak navázalo i samostatné Československo. Vůbec první československé sčítání lidu se konalo přesně před 100 lety – 15. února 1921.

Čtěte také

„Sčítání probíhalo na papírové archy, komisaři obcházeli obyvatele a sbírali je. Lidé do nich vyplňovali podobné věci jako dnes,“ popisuje sčítání lidu v roce 1921 předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. „Za nejdůležitější se považovalo zjištění národnosti obyvatelstva. Mělo totiž do jisté míry potvrdit oprávněnost vzniku samostatného Československa.“

Základem byla tehdy hlavně tužka a papír, a to i přesto, že už fungovaly první sčítací stroje. „Existovaly někdy od 19. století, technologie děrných štítků a podobně. Vlastní sčítání trvalo několik let,“ doplňuje Rojíček.

Podle výsledků sčítání v roce 1921 bylo na území dnešní České republiky 10 009 480 obyvatel. O devadesát let později, dle sčítání v roce 2011, žilo v Česku 10 437 000 obyvatel.

Obyvatelé se ho tehdy prý účastnili poctivě, žádná velká reklama potřeba nebyla. Při sčítání lidu v roce 1950 už to ale bylo jinak. Dnes bychom řekli, že ho doprovázela mediální kampaň, jejíž tváří byl i herec Jan Werich.

V současnosti zvládnou statistici sčítání díky vyspělé technice zpracovat za několik měsíců. První československé sčítání lidu počítalo obyvatele přítomné, na rozdíl od toho posledního československého, které zahrnovalo všechny, kteří v zemi bydleli.

Online, ale i postaru

Letošní sčítání lidu začne 27. března. Formulář do 9. dubna vyplníte na webových stránkách Českého statistického úřadu nebo v mobilní aplikaci a jednoduchým kliknutím ho odešlete.

Sčítací formulář obsahuje o polovinu méně údajů než při minulém sčítání v roce 2011. Zjišťujeme výhradně informace, které nejsou dostupné z databází státu, a nejsou tedy zjistitelné jiným způsobem. Budete vyplňovat údaje o domě či bytě, kde bydlíte, a o všech osobách, jež tam společně žijí.

Ve sčítání se ptáme, zda bydlíte ve vlastním nebo pronajatém, na plochu bytu v metrech čtverečních, počet místností, vybavenost plynem a vodou a způsob vytápění. Ve formuláři dále zjišťujeme i první bydliště po narození a místo obvyklého pobytu rok před sčítáním, informace o nejvyšším ukončeném vzdělání, zaměstnání a místě pracoviště nebo školy.

Otázky týkající se národnosti a náboženské víry jsou dobrovolné. Neptáme se na majetkové poměry ani na zdravotní stav.

Zdroj: scitani.cz

Kdo se nesečte online, bude muset vyplnit listinný sčítací formulář, a to od 17. dubna do 11. května. Za velmi přísných hygienických opatření ho občan získá od sčítacích komisařů spolu s odpovědní obálkou. Vyplněné formuláře bude možné zdarma vhodit do jakékoliv poštovní schránky, poslat na P. O. Box České Pošty nebo odevzdat na kontaktním místě sčítání.

Spustit audio

Související