Přes dvacet tisíc Klíčů ke svobodě vyrobených v Rychnově připomene „sametové cinkání“ roku 1989

15. listopad 2019 10:50

Továrna výrobce zámků FAB v Rychnově nad Kněžnou vyrobila ke 30. výročí sametové revoluce tisíce klíčů. Jsou podobné těm, kterými se cinkalo v roce 1989 na pražské Letné i dalších místech po celé republice. K čemu klíče poslouží a kde je bude možné získat? To vše zjišťovala reportérka Lucie Peterková. 

Více než dvacet tisíc klíčů ke svobodě vyrobila v Rychnově nad Kněžnou společnost FAB Assa Abloy. Speciální edice vznikla ke 30. výročí sametové revoluce. Dostanou je vybrané osobnosti a budou se rozdávat také při oslavách v ulicích Prahy.

Čtěte také

„My jsme se rozhodli reagovat na výzvu organizátorů oslav výročí Sametové revoluce a vyrobili jsme speciální edici klíčů, které byly jejím symbolem," vysvětluje vznik projektu Klíče ke svobodě výrobní ředitel závodu FAB Assa Abloy v Rychnově nad Kněžnou Jan Galda.
„Našimi klíči se tenkrát cinkalo. Považujeme to za jednu z hodnot artefaktů Sametové listopadové revoluce."

Právě klíči z této firmy se před třiceti lety zvonilo na náměstích a dalších místech po celé republice.

I s novou pamětní edicí je možné zacinkat

„Krásně zvoní. Věřím, že ten počet, který jsme vyrobili, bude dostatečný na to, abychom si připomněli ony události před 30 lety," doplňuje Jan Galda.

Továrna výrobce zámků FAB v Rychnově nad Kněžnou vyrobila ke 30. výročí sametové revoluce tisíce klíčů

Celkem 21 tisíc klíčů bude rozdáváno na Festivalu svobody v Praze vysvětluje mluvčí společnosti Assa Abloy Radka Palánová.
„Spolu s organizátory oslav budeme tyto klíče, nastříkané do barev trikolóry, distribuovat na třech zásadních místech v Praze, kde se před 30 lety celá revoluce udála. To znamená Albertov, Národní třída a Václavské náměstí. Když tam přijdete, budete mít možnost si klíč vzít. Na jeho druhé straně je vyraženo logo 30 let svobody. Je dobré si oběhnout všechna tři stanoviště, získat tři barevné klíče a zúčastnit se oslav 30 let svobody přímo v centru Prahy."

Čtěte také

Celou edici klíčů ještě v těchto dnech obdrží také třicet vybraných osobností, které jsou nějak spojeny s hájením svobody a demokracie.

„Důležité bylo, že to jsou nepolitické osobnosti. Není mezi nimi žádný aktivní politik. A nechtěli jsme ty klíče také předávat in memoriam. Takže jsou to všechno žijící osoby," vysvětluje mediální zástupce společnosti Ivo Minařík.

A dodává, kdo například klíče s průvodním dopisem obdrží.
„Jednoznačným symbolem celého listopadu 1989 je Marta Kubišová. Dále Vladimír Mišík, z těch současnějších osobností je to například Ivan Trojan či Ondřej Kobza. Dále to jsou ředitelé a vedoucí všech deseti nejvýznamnějších vydavatelských domů v této republice, plus všech tří veřejnoprávních médií. Protože svobodná média jsou základem občanské společnosti."

Mezi další osobnosti, které v těchto dnech dostanou pamětní klíče, budou třeba socioložka Jiřina Šiklová, evangelický duchovní a písničkář Svatopluk Karásek nebo zpěvák Tomáš Klus.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související