Přes dva týdny mohou ve skupinkách trénovat sportovní týmy. Podepsal se výpadek na jejich výkonech?

28. duben 2021 09:18

Sportovní kluby mohou už přes dva týdny ve skupinkách trénovat. Musí ale dodržovat některá opatření. Jedním z nich je omezený počet sportovců a také dostatečné rozestupy. Dlouhá odmlka od trénování se u některých z nich podepsala nejen na fyzičce, ale zároveň i na dovednostech v daném sportu. 

Čtěte také

„Je potřeba, abychom něco za toho půl roku dohnali. Jedeme, pojďme."
Motivuje své svěřenkyně po dlouhé odmlce Jan Uhlíř, šéftrenér mládeže hradeckých lvic.
„Ten první týden je na rozcvičení. Aspoň si ten balón osaháme, půl roku jsme ho neměli v ruce."

Trenér dodává, že na venkovním hřišti momentálně, kromě žen, kterým skončila sezona, trénuje celý oddíl.
„V současné době se kombinuje atletika s basketbalovými individuálními dovednostmi."

Jan Uhlíř se zároveň domnívá, že dlouhá odmlka od trénovaní se na hráčkách podepsala.
„Hlavně v herní zkušenosti. Patnáctileté holky normálně trénují čtyřikrát týdně, takže si můžete spočítat o kolik tréninků za ty měsíce přišly. Jsou to prostě kvanta a k tomu zhruba 60 zápasů. Takže to je špatné."

Basketbal (ilustrační foto)

Výpadek ale zaznamenávají i samotné basketbalistky jako například Tereza Mottlová, hráčka kategorie U15.
„Nejhorší je na tom fyzička a potom asi dribling spolu se střelbou. Vlastně tak trochu všechno. Ale základy nám tam naštěstí stále zůstávají."

Čtěte také

Psycholog Jan Lašek se domnívá, že to, jaký bude mít odluka od trénování dopad na děti závisí na tom, zda se dítě řadí do skupiny, které si sem tam běžně zasportuje, nebo do skupiny, která už se věnuje konkrétnímu sportu a je zaměřena na výkon, který trenéři požadují.
„Nedomnívám se, že by ten výpadek měl mít nějaký zásadní vliv pro běžné dítě, ne takovému, které se od malička věnuje vrcholovému sportu, tam opravdu může výkonnost ztratit. A přehnaně ambiciózní rodina se může rozsypat, že chlapec nebude hrát například NHL."

Zároveň Jan Lašek dodává, že pauza od trénování může mít na děti vliv, sport je tak může přestat nejen bavit, ale dokonce s ním mohou i skončit. Velmi silně taky podle jeho slov závisí na tlaku ze strany rodiny a trenérů, do jak velké míry se budou snažit dítě u sportu udržet.

Spustit audio

Související