Přes 200 značek piv ochutnáte na festivalu Slunce ve skle

21. září 2018 13:27

Plzeňský festival Slunce ve skle nabídne letos piva z 64 minipivovarů. Začíná dnes v 17 hodin v černickém pivovaru.

V Plzni bude opět po roce zářit slunce ve skle. Festival minipivovarů Slunce ve skle, který už pojedenácté pořádá pivovar Purkmistr v Černicích, každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Stále se jedná o jednu z největších akcí svého druhu v České republice. Ochutnávat se začne dnes v 17 hodin a zíta od 13. hodiny. „Bude tady široká paleta piv stejně jako v minulých letech, budou tady ležáky, ať už světlé, polotmavé, tmavé, stejně tak pšeničná piva. Domnívám se, že z 60 procent se budou prezentovat svrchně kvašená piva angloamerického typu, protože většina pivovarů, zejména těch malých, se specializuje pouze na tato piva,“ prozradil mluvčí pivovaru Petr Míč.

Stánky pivovarů budou již tradičně umístěné na pivovarském dvoře, ale i na selské návsi a v pivovarské zahradě pak budou pivovary, které potvrdily dvoudenní účast. Součástí programu budou i koncerty kapel, v pátek zahraje Anakonda Benda, v sobotu skupiny Emotikon, Hibaj a Vilém Čok s kapelou. Na druhém pódiu v pivovaru zahrají The Showers.

Na soutěž ležáků bude dohlížet velbloud

A opět se bude soutěžit o nejlepší pivo, hodnotit ale bude letos porota složená z odborníků. „V sobotu ráno začne soutěž o nejlepší světlý ležák, přihlášeno je zatím 50 piv. Dříve hodnotili piva návštěvníci, ale letos jsme si řekli, že bychom chtěli soutěž pojmout trochu jinak, a tak budou v porotě sládci,“ vysvětlil Petr Míč.

Celkem se na festivalu představí přes 200 značek piv, letos budou oproti předchozím ročníkům chybět pivovary z Kypru a Polska, ale přijedou pivní lahůdky například z Ukrajiny a pochopitelně ze všech koutů České republiky. Nebude chybět ani živý velbloud, který je symbolem černického pivovaru.

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio