Přes 100 tisíc diváků ročně. Východočeské divadlo je úspěšné a slaví

1. prosinec 2019

Historická budova Východočeského divadla Pardubice byla otevřená před 110 lety. Herci, diváci a všichni milovníci divadla si tuto událost připomenou na den přesně.

Městské divadlo v Pardubicích bylo otevřené 11. prosince 1909. Už za pár dní se v sále divadla sejdou současní i bývalí herci, stejně tak i další zaměstnanci, kteří s Východočeským divadlem spojili svůj život. „Stále se nám ozývá celá řada lidí, kteří tu pracovali, už jsou třeba v důchodu. Slavnostním večerem i představeními bychom jim chtěli poděkovat za to, co pro naše divadlo udělali,“ říká Petr Dohnal, který vede Východočeské divadlo Pardubice rovných dvacet let.

Součástí oslav výročí bude i zájezd souboru Východočeského divadla do Prahy. „Budeme hrát v Divadle v Dlouhé, a to Rasputina. Tam zase zveme pražské herce, kolegy, kteří s námi spolupracovali a nemají příležitost zajet si do Pardubic. Chceme také, aby se i odborná kritika podívala na naší práci a viděla, že neděláme jen komediální, muzikálová a zábavná představení,“ dodává ředitel divadla Petr Dohnal.   

Pohled do historie

O potřebě zřídit v Pardubicích městské divadlo se začalo mluvit už v 60. letech 19. století. V roce 1882 vznikl Spolek pro zřízení divadelního domu v Pardubicích, Uběhlo ale více než čtvrtstoletí, než divadlo přivítalo první diváky. Bylo totiž potřeba najít vhodnou parcelu a také uskutečnit konkurz na stavbu, navíc se různily představy o tom, jakou by divadlo mělo mít podobu.

Celou záležitost převzala na svoje bedra městská rada, která oslovila úspěšného architekta Antonína Balšánka. Schválila jeho plány a městští zastupitelé v roce 1906 stavbu městského divadla odsouhlasili. Základní kámen byl položený 16. května 1907 a secesní budova byla slavnostně otevřena 11. prosince 1909.

Staveniště divadla v roce 1907 v popředí s bouraným objektem

Ke skvostům výzdoby městského divadla patří práce akademického malíře Františka Urbana, který je autorem opony a vlysů na průčelí divadla. Sochy Genia na čele budovy, údajně s tváří Emy Destinové, vytvořil akademický sochař Bohumil Kafka. Medailony na fasádě s portréty dramatiků, hudebních skladatelů a spisovatelů zhotovil sochař Bohumil Vlček.

Prvním ředitelem divadla se stal Antoš Frýda a v repertoáru převažovala činohra. Na prknech divadla si zahrál Eduard Vojan a další známé osobnosti. 31. března 1931 Městské divadlo vyhořelo. „Tehdy v divadle byla špatná elektroinstalace a při představení Českých muzikářů začalo v zákulisí hořet.  Vyhořelo celé technické zázemí, naštěstí díky železné oponě byla oddělena ta cennější část hlediště,“ vysvětluje ředitel divadla Petr Dohnal.

Herecké hvězdy

Ve 30. letech se divadlo potýkalo s finančními problémy, v repertoáru se objevovala spíše opereta. Od padesátých let se ale na prknech pardubického divadla objevují talentovaní herci, například Josef Vinklář, Blanka Bohdanová, Slávka Budínová, Miroslav Macháček, Petr Haničinec nebo Jana Štěpánková. V šedesátých letech mělo pardubické divadlo skutečně silný soubor, jeho členy byli Pavel Landovský, Josef Somr, Věra Galatíková, Jiří Hrzán, Ladislav Frej, Jiří Kodet, nebo Jiří Císler.

Alexandr Postler a Martina Sikorová v představení Cabaret


V roce 1989 se divadlo stalo centrem listopadového dění. Novým ředitelem byl jmenován Radek Bartoník a uměleckým šéfem se stal Michael Tarant, soubor se proměnil, postupně i jeho další ředitelé. V červenci 1999 do ředitelského křesla usedl herec a člen souboru VČD Petr Dohnal. V roce 2002 došlo k velké rekonstrukci interiérů divadla, o rok později i exteriéru divadla pod vedením architekta Miroslava Řepy. V roce 2003 divadlo získalo novou slavnostní oponu, repliku původní Urbanovy opony. Lidé se na její vytvoření skládali ve veřejné sbírce.

Čtyři pódia

Kromě největší scény v sále, který nabízí 480 míst, v plně obsazené kapacitě až 520 míst, Východočeské divadlo nabízí program i na Malé scéně ve dvoře. Tento komorní prostor, který umožňuje bezprostřední kontakt s herci, přivítal první diváky v lednu 2010.  V letních měsících divadlo účinkuje na vyhlídce hradu Kunětická hora. Čtvrtou scénou Východočeského divadla pro malé projekty je nedávno otevřené Poedium, které vzniklo díky přestavbě části Divadelního klubu.

Proč se podle Petra Dohnala energie z jeviště neztrácí? Čím je Východočeské divadlo pro herce Zdeňka Rumpíka nebo herečku Martinu Sikorovou? Co chystá Grand festival smíchu 2020 a jak to vypadá v kostymérně? Poslechněte si pořad.

Spustit audio

Související