Přenos ze zahájení lázeňské sezóny v Janských Lázních, která vypukla „tak trochu retro“

Slavnostní zahájení letošní lázeňské sezóny v Janských Lázních, které se uskuteční první červnovou sobotu, se rozhodli organizátoři pojmout ve stylu RETRO, a to se týká oblečení, dopravních prostředků i muziky. Můžete se „vyšňořit“ ve stylu 60. - 70. let a procházet se kolonádou i jinými zákoutími lázní v kalhotách do zvonu, jeans vestičkách a bundách, kolových sukních, puntíkatých šatech a stuhách ve vlasech - prostě ve všem, co bylo tehdy „in“. Během dne vás čekají historické motorky a auta, děti pak soutěžní Krakonošova stezka a zvířátka a všechny dobrá muzika - především neodolatelné „Bacily,“ které mají tentokrát do lázní vstup povolen.

Slavnosti odstartuje tradiční svěcení zdejšího léčivého pramene 3. června v 10 hodin. Právě toho pramene, který později zajistil lázním jejich věhlas.

„Podle legendy objevil teplý léčivý pramen v Janských Lázních zbrojnoš rytíře Albrechta z Trautenberku Jan z Chockova už v roce 1006. A je dost možné, že se v janské studánce vykoupal papežský legát Piccolomini, pozdější papež Pius II., který léčivý pramen jako první údajně posvětil,“ uvedla marketingová specialistka lázní Zuzana Pichlová.

Připomněla, že dnes pomáhají teplé minerální prameny spolu s odbornou péčí léčit pohybová, neurologická, onkologická a respirační onemocnění a spolu s čistým podhorským klimatem jsou tyto přírodní léčivé zdroje balzámem pro tělo i duši. A k tomuto balzámu přidávají při příležitosti zahájení lázeňské sezóny další bonusy.

Co všechno se tu bude dít?

Své „Bacily“ přiveze do Janských Lázní na hlavní podium Václav Neckář a zazpívá i Petra Janů. Během odpoledne se také představí Pavel Novák mladší, Brontosauři Revival a další. „Naše RETRO akce je založena na historických pramenech - v roce 1975 zazpíval Václav Neckář pacientům dětské léčebny. Ovšem tehdy pouze před „maketou“ současné budovy léčebny Vesna,“ usmívá se Zuzana Pichlová.

Slavnostní zahájení letošní lázeňské sezóny v Janských Lázních bude tak trochu retro

Děti všeho věku budou mít o zábavu postaráno i před dětskou léčebnou VESNA. Čeká zde na ně soutěžní stanoviště Krakonošova stezka, divadlo a loutkoherci, stánek Krkonošského národního parku s poznávací soutěží a budou tady i zvířátka. Kozí agility předvedou malé holandské kozičky Anežka a Mája a dokáží tak, že běhat přes překážky a cvičit umí nejen psi a koně. Jejich kamarádi - canisterapeutičtí pejsci - budou velkým lákadlem i pro dospělé návštěvníky.

Po celý den budou před Vesnou příslušníci Horské služby Krkonoše ukazovat převážení zraněných a slaňování. „Děti si asistování záchranářům horské služby vždy velmi užívají, jezdí po laně v postroji s helmou a moc je to baví,“ říká Zuzana Pichlová a připomíná, že děti se také mohou svézt plechovými šlapacími autíčky a s rodiči pak obdivovat historické motocykly - JAWU 250 model 11 Pérák z roku 1947, JAWU 50 model 550 z roku 1957 a mnoho dalších.

Popustit uzdu své tvořivosti mohou pak děti v řemeslných stáncích a dílničkách. V průběhu dne jejich pozornosti jistě neujde silniční vláček po areálu, kam mohou nastoupit i s rodiči, když je budou bolet nohy.

Z koncertu Václava Neckáře v Janských Lázních v roce 1975

„Připravili jsme rovněž něco pro obdivovatele R/C modelů nákladních a užitkových aut. Členové nejstaršího a největšího klubu majitelů a přátel těchto modelů v České republice předvedou modelovou silnici - čerpací stanici OMV - STK - myčku - zemní práce - sklad - překladiště. V R/C školce budete mít možnost vyzkoušet si řízení trucku na modelové silnici,“ uvedla hlavní organizátorka akce Irena Korytářová.

Milovníky retro vozidel (a nejen je) potěší prezentace automobilů a mopedů z 60. - 70. let a bude to pěkná podívaná. „Sáhnout“ si budou moci na Škodu Felicii (1961), Škodu 1000 MBX (1967), Škodu 110 MG (1968), Škodu 110 LS (1974), Škodu 110R (1978).

Odvézt si můžete i zajímavou fotku. „Veteran klub Pardubice bude mít na náměstí fotografický retro koutek a zájemci se budou moci vyfotit s mopedy, retro sanitkou a plechovými autíčky, a to dokonce v retrooblečení, které bude na místě k dispozici,“ doplnila Irena Korytářová.

Český rozhlas Hradec Králové připravil v sobotu 3. června 2017 pro své posluchače dva hodinové živé vstupy ze zahájení lázeňské sezóny v Janských Lázních. Po 11. hodině bude přenos součástí pořadu Vaříme s Habadějem. A po 14. hodině se opět vrátíme do Janských Lázní nasát úžasnou lázeňskou atmosféru. Těšíme se na vás!

autoři: KLO , Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.