Přelom roku se stejně jako vloni obejde bez oficiálních ohňostrojů. Města je zrušila kvůli covidu

31. prosinec 2021

Ti, kteří mají rádi na Silvestra barevné ohňostroje, si budou letos muset v Královéhradeckém kraji poradit svépomocí. Žádné z rozhlasem oslovených měst se nechystá oslavit příchod nového roku tímhle způsobem. Důvodem je především epidemiologická situace, jak zjistil reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Žádná oslovená radnice nechce příliš podporovat zbytečné shlukování lidí. Svůj půlnoční ohňostroj zrušili třeba v Trutnově, novoroční se pak stejně jako vloni neuskuteční v Hradci Králové nebo v Náchodě.

Podle mluvčí radnice v Náchodě Niny Adlof se ohňostroje obvykle pořádají se záměrem přilákat na místo co nejvíc lidí, což je v přímém rozporu se současnou situací, a proto bylo rozhodnutí o zrušení poměrně rychlé a jednoduché.

Pokud jde například o Jičín a Rychnov nad Kněžnou, tam ani ohňostroje na přelomu roku nejsou žádnou tradicí, barevná podívaná se v Jičíně odbývá v létě u příležitosti festivalu Jičín - město pohádky.

Čtěte také

Hradec Králové vloni přesunul novoroční ohňostroj na léto, nakonec ale nebyl ani ten v náhradním termínu. Zvažuje město znovu nějaký přesun?

Na tuhle otázku nedokázal zatím nikdo na radnici odpovědět, protože není jasné, jak se situace, související s koronavirem, bude vyvíjet dál. Ohňostroj se dá připravit relativně rychle, není potřeba půlroční přemýšlení, takže se v Hradci Králové chystají reagovat na aktuální platná omezení a nařízení.

Například Náchod novoroční ohňostroj přesouvat nebude s tím, že novoroční ohňostroj je prostě novoroční - radnice je ale dál připravena zachovat tradici druhého ohňostroje, který město chystá na 7. května. I tady je ale otázka, co pořadatelům dovolí koronavirus.

Čtěte také

Řada lidí bude letos trávit Silvestra na horách. Ani tam se ale oficiálních ohňostrojů nedočkají, protože to je zakázané?

Určitě ne a pokud jde o národní parky, neměli by se dočkat ani ohňostrojů neoficiálních. Města v Krkonoších dlouhodobě ohňostroje nepodporují, striktní je v tomhle směru třeba Špindlerův Mlýn, nicméně o každé silvestrovské půlnoci se náměstí i tak díky vysoké koncentraci lidí mění v přehlídku pyrotechnických efektů.

V žádném případě by se pyrotechnika neměla používat na horských boudách a chalupách, ale minulé roky ukázaly, že se zákaz ohňostrojů v národním parku řada boudařů nebo hoteliérů rozhodla ignorovat. Jak to bude letos, to uvidíme.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související